Ribe su deo naseg jelovnika

Gregor

Junior member
Učlanjen(a)
01.05.2006.
Broj reagovanja
0
Ako smo posteni do sebe, mozda bi si trebalo priznati, da zdrave hrane zapravo vise skoro da nema.
Sta ti znaci jednom nedeljno zdrava riba na jelovniku, kada uz nju popijes casu soka koji sadrzi hiljadu i jedan konzervans, kada kada izadjes na ulicu udises izpusne plinove automobila... Sami sebi kopljemo jamu...
Bolje obratiti paznju na zdravi nacin zivota - sto vise rekreacije, gibanja a ne sedjeti ispred TV-a ili racunala citav dan... E tu je musicarjenje nr.1! Lutas za vodom citav dan, prehodis nekoliko kilometara, uhvatis nesto ili ne - u prirodi si i uzivas.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Mix, ja verujem da to sto govoris je istina, ali mozda samo za srbiju. Kod nas u sloveniji stvari funkcioniraju mnogo drugacije. Nemam nikakvu korist od preuvelicavanja, laganja...samo istinu kazem: kod nas (barem moje iskustvo je, a vidim i gregorjevo, koji je na drugoj strani slovenije)da su ribe iz ribnjaka i reke i jezera jednake kvalitete. Npr. kalifornijka koju sam upecao na jednoj i drugoj vodi nema razlike. Zamisli ja koji ne volim ribe dopadne mi se riba iz ribnjaka. Isto i zlatovcica koju goje kod bohinja, meso fenomenalno, a one lepeeee..... Ovo sto citate pise vam covek koji nije ljubitelj ribe, a jeste gurman. Npr. i u potocima i rekama pastrmka moze biti losije i bolje kvalitete. Koliko znam pastrmka je najkvalitetnija kada se pretezno hrani racicima, i prepoznamo ju po lepim velikim crvenim tackama. Tu teoriju sam procitao u razlicitim knjigama (slovenskim i engleskim). To tvrdi mnogo autora i ja im verujem.
Ja znam da cu i dalje vecinu riba da pustim, ali ponekada cu i da uzmem. Ako bas trebam puno riba idem na ribnjak i za 1h donesem par kila kuci:) Verujte mi ovde je mnogo strogo, skupo, ali uglavnom (po mom iskustvu uvek) onoliko koliko platis toliko i dobijes.
Kako kaze i Gregor...sto se tice ribokradica, lele - nebi im bio koži! Tom se stvarno smuči i riba i pecanje ...hehehe.... :) :hammer: :lol:
Varalice nema sanse da neko smoči u dolinku ili bohinjku, u savu samo kada je sezona (a ona je kratka) na mladicu-sulca.

Riba je zdrava-kvalitetna gde god ona da živi ako joj se profesionalno stvore dobri uveti i kvalitetna hrana.

Smrznute ribe ne kupujem, vecinu(98%) sam sam uhvatio i ocistio. Naravno dobro izmarinirao i peako uglavnom na žaru.

Ajde sada malo koji recept kada smo vec kod zdrave ishrane. Ako ne pase pod ovaj topic mozemo, ako se slazete, napraviti
topic sa receptima. ;-)

A sada ja odo na rucak, cekaju me puranje kobasice :hammer:

Gregor

Junior member
Učlanjen(a)
01.05.2006.
Broj reagovanja
0
Sebastian to, kako intenzivne boje i velicine crvene tacke ima pastrmka ne zavisi samo od prehrane, uglavnom to zavisi od protoka vode. Pastrmke koje se zadrzavaju u brzima vodama sa obilo kiseonika i slicno imaju ljepse boje nego one koje zive u mirnijima vodama, da ne govorim o jezerima, kdje tacke gotovo da nestanu. A boja mjesa zavisi od prehrane. Racici kao gammarus vsebuju mnogo barvila zvanog karoten, koji se kopici u misicima pastrmke, pa otuda mjeso crvene odnosno narandjaste boje. Isto barvilo vsebuje jos brdo druge prehrane, ali najvise gammarusi ;)

A ako govorimo o tome, koja riba je najukusnija - na prvom mjestu je zlatovscica, na drugom kalifornijka a na trecem potocara.
Da kazem, da su ribe iz naseg uzgajalista boljeg okusa nego iz bilokoje vode, ne bih mi povjerovali, pa cu bolje cutiti. :D

A oko ribokradica - prosli tjedan uhvatio sam dvojicu koji su pokusali da pucaju ribu sa harpunom u ronilackoj odjeli. Pustio ih da upucali ribe, snimio kada su ih cistili, popisao registarsku automobila, sjeo u kola i vozio se za njima a istovremeno zvao policiju, koja je napravila blokadu cjeste, pa smo ih ljepo scupali :D Nadam se da se ih u zatvoru guziti jedan crnac sa ogromnom kitom :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
hehe...dobro si im zapaprio ribolov ;-) Znam da na boju pastrmke (kao i vecinu druge ribe) ovisi i gde živi, ali samo sam omenuo taj detaljcic iz prehrane. Hvala sto si me dopunio.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Uvazeni Gregor vredja moju inteligenciju i potpuno skrece s teme. Primam se na to i otvaram novu temu: "Musicari sa ribnjaka i oni sa divljih voda"

simon

Junior member
Učlanjen(a)
05.09.2006.
Broj reagovanja
0
Ma nemoj da vas nista cudi srbi smo mi!znam likove koji su mi pokazivali gde su pregradjivali lisansku i rascansku reku i hvatali klenove i pastrmke al nemam nikakvu sliku vec su mi to oni pricali!
pa ima i za to leka zabraniti upotrebu zivog mamca tu gde ima mnogo pastrmke,a svakog koga uhvatite da peca na taj nacin po kratkom postupku kao da vidis da neko peca na tirolac!nemogu da gresim dusu i ja sam uhvatio jednu u ,medjurecju na glistu(30-ak cm) nisam znao da je to zabranjeno,al bilo kako bilo pastrmka je vracena!!!
mada neznam ocemu pricamo kad pola onih koji pecaju na moravi nemaju dozvole!!!!ako je mogu da odvojim od dzeparca sto nemogu i drugi iti MATORCI!!!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ovako izgleda doručak mušičara koji je upao u pastrmkaški fazon. Ovo nije "junk food", nego vitamini neophodni čoveku koji će da tumara staroplaninskim kanjonima i skakuće po stenama bujičnih reka.
Potočna pastrmka, pečurke, sir...mljac, mljac, mljac...

Prilozi

• Pastrmkaski dorucak.jpg
    Pastrmkaski dorucak.jpg
    30,1 KB · Pregleda: 181

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Mix, lepo ovo izgleda i treba spremati ovako ponekad , ali ne treba sve pretvoriti u naviku. Meni jeste merak, da jednom godisnje odnesem jednog lipljena i spremim ga lepo. To uzivanje je najvece koje moze da bude sa slatkovodnom ribom za mene.

Mada, sa druge strane gledano, konzerva tunjevine (sa rajcicom :drool:) je oko 150kinty a nevidjeno je ukusna i kvalitetna.

Sto se tice kvaliteta mesa slatkovodnih riba koje sam ja probao: Lipljen, Pastrmka, Mladica, Krkusa, Mrena, Plotica, Klen, Skobalj...pesh :eek: :)

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Nije problem u ribi vec u onom look a like kurcu sa leve strane. Bas si lepo napravio i aranzirao sa sve braon mudima!  :tbumb: :tbumb:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Spremam se da sutra doručkujem pržene nišavske klenove. Očistio sam ih, rasekao "Y" kosti i posolio. First thing in the morning ću da ih uvaljam u brašno i pržim prvo na tihoj vatri, da se dobro uprže, a na kraju malo na jakoj, da dobiju narandžastu boju. Dobio sam apetit za klenovinu! :doh:
Prženi klen iz čiste reke je prava poslastica. Ja znam kako da eliminišem problem sa ipsilonkama, pa uživam u svakom zalogaju.
Uh, jedva čekam jutro da pojedem deo svog današnjeg ulova. :drool:
Inspiraciju sam dobio čitajući jedan od najuticajnijih nemačkih mušičarskih foruma, koji, za razliku od naših, ima bogatu i dobro posećenu rubriku posvećenu spremanju ulovljenih riba. Ne vidim ni jedan razlog da i mi, bar ponekad, ne pomenemo kako spremamo i krkamo ribe.

Prilozi

• Klenovina za musicarski dorucak.jpg
    Klenovina za musicarski dorucak.jpg
    32,2 KB · Pregleda: 151

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
nisam ljubitelj ribe, nisam mesar a ni c&r fanatik...ribolovac jesam 100%  :D ponekada i ja volim da pripremim ribu...čujem pohvale od silne familije i prijatelja a ja na kraju samo malo čalabrcnemn reda radi...šta ču kada nisam nešto previše oduševljen ribljim mesom.
Znam ja jedan odličan recept  :D ovako ide, uloviš konzervu tunjevine ali ne one izmrvljene več u komadima. E to lepo pomešaš sa dosta majoneze i nešto kukuruza isto iz konzerve (sve fino prirodno i bez konzervansa  :D). Onda trkneš do pekare i kupiš fini vruč kruh/hleb i krkaj ... e to ja volim.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
ili tu istu tunjevinu malo ocedis od ulja,ne skroz, proprzis je u dubljem tiganju minut dva, dodas skuvane testenine pa i njih zajedno proprzis minut jedan, sipa se imlekova slatka pavlaka promesa se malo opet jedan minut :) doda se travcica mirisljavcica posluzi se i jede :)))))))))

Vrh Dno