Ribe su deo naseg jelovnika

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
17
oholi je napisao(la):
ili tu istu tunjevinu malo ocedis od ulja,ne skroz, proprzis je u dubljem tiganju minut dva, dodas skuvane testenine pa i njih zajedno proprzis minut jedan, sipa se imlekova slatka pavlaka promesa se malo opet jedan minut :) doda se travcica mirisljavcica posluzi se i jede :)))))))))
Moram da smuvam ženu da mi napravi ovo jelo.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
uuu jak recept.
Ja stavim nekoliko kapi Tabasko sosa. Samo to i unesrecim se  :drool:

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
Znam ja jedan odličan recept  :D ovako ide, uloviš konzervu tunjevine ali ne one izmrvljene več u komadima. E to lepo pomešaš sa dosta majoneze i nešto kukuruza isto iz konzerve (sve fino prirodno i bez konzervansa  :D). Onda trkneš do pekare i kupiš fini vruč kruh/hleb i krkaj ... e to ja volim.
Gde me nadje Seb :D. Identican ovom tvom receptu je i moj pa tako 4-5 dorucka svake nedelje ide na taj nacin.

oholi je napisao(la):
ili tu istu tunjevinu malo ocedis od ulja,ne skroz, proprzis je u dubljem tiganju minut dva, dodas skuvane testenine pa i njih zajedno proprzis minut jedan, sipa se imlekova slatka pavlaka promesa se malo opet jedan minut :) doda se travcica mirisljavcica posluzi se i jede :)))))))))

Ovo isto mi je rekao prijatelj koji nije ribolovac pre neki dan i bas cu sutra ujutru da isprobam :tbumb:

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Posto radim u jednom restoranu koji ima stvarno savrsen izbor klope toplo preporucujem sledeci recept:
Na maslinovom ulju proprziti povrce(najbolja kombinacija:plavi paradajz.tivica,brokoli baren na pari,sveza crvena i zelena paprika)dodati beli luk,biber,zacin c,bosiljak,malo origana,tunjevinu i paradajz pelat.Sve to malo prokrckati i dodati kuvane spagete ili neke druge testenine i eto po-mnogima najbolji recept sa tunjevinom koji je idealan za post.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja sam skroman. Ne lovim tune. Večeras imam samo klenovinu. :lol:
Kad jedem svoj ulov, to radim sa posebnim razumevanjem. Dok žvaćem, prisećam se lepih virova i brzaka, a dok gutam imam u glavi projekciju borbi. Sa svakim zalogajem, u moje telo će ući gomila nišavskih hranljivih materija. Uh, kako je to dobro! Mušičariš na reci koju voliš, pa onda ubrizgaš u organizam njene proteine, minerale i vitamine.
Što sam gladniji, to sa više mudrosti pristupam svom ukusnom ulovu. :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Šta je, Simpsone, nešto ti nije jasno? ???

Krkanje ulova nije ništa čudno niti suludo. Naprotiv, to je sasvim normalno. Ja sam maločas završio večeru. Pojeo sam dva klena-porcijaša. Ukus im je fenomenalan, ni traga od mirisa mulja ili bilo čega sličnog.
Retko jedem svoj ulov, ali to je nešto što bi trebalo povremeno da radi svaki mušičar. Dok sam jeo svoj plen, u glavi su mi se listale stranice istorije mušičarenja. Nije davno bilo kada su svi mušičari, svaki put posle ribolova, jeli svoj ulov. Nisu naši preci bili ni nenormalni ni glupi. Moda da se vraćaju ribe i kad treba i kad ne treba će proći i opet će ući u modu običaj da prijatelji koji su ceo dan zajedno mušičarili, uveče, uz priču o mušičarenju, pojedu bar deo svog ulova. Ribe iz čistih voda su veoma zdrave i treba ih jesti mnogo češće od konzerviranih i zamrznutih morskih riba sumnjivog porekla i pastrmki hranjenih sumnjivim koncentratom...
Dosadno je konstantno slušati i čitati "vratio sam...", "vraćajte!", "kupujte ribe!". Valjda može ponekad i "pojeo sam", "pržio sam", "doneo sam"...?
Uhh, sada osećam da me pristiže i neki čudan stond. Izgleda da sveža klenovina ima i opojna dejstva. Fleširam. Tačno osećam kako mi nišavska krvna zrnca struje kroz vene.  :dance:
Uživam u osećaju da je materija prvo bila obična zemlja, koju je kiša sprala u reku, pa onda alge, pa larve vodenih insekata, račići i crvi, pa riba koju sam ulovio, a na kraju se pretvorila u deo mog tela. Eto biološkog procesa na čijem vrhu caruje vešt mušičar. :lol:
Moraću da prekinem ovaj post, jer izgleda da klenovina ima prejako stimulativno dejstvo. :hammer:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mixmaster je napisao(la):
Šta je, Simpsone, nešto ti nije jasno? ???

Ma Mix sve mi je jasno, samo sam slikovito opisao tvoju recenicu jer je u onom smajliju oslikano i gutanje a i nekakva borba i koprcanje :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Često kada se govori o mušičarenju se vračamo negde u prošlost. Govori se o tehnikama mušičarenja samo suvom ili samo imitacijama insekata. Govori se ponekada i kako je to samo za salmonide. Govori se o nekom gospodskom (gentlemanskom) mušičarenju - mušičarenju kako su to radila sada več pokojna ili još uvek živa "gospoda". Pa baš oni su vrlo često, barem večina, nosili košare za ribe. Poneli bi jednu, dve ili tri ribe kući. Ili koliko im več treba ili koliko je to bilo dozvoljeno. Jeli su manje više svi svoj ulov tj. deo tog ulova. Koliko me pamčenje služi čak i u tzv. kultnom filmu "reka uspomena" presretni mušičar ulovivši ogromnu pastrmku na banjan bug-a hvali se ocu i bratu te nigde se ne vidi C&R te ribe. Vidi se samo C. i sve govori nekako da če ta riba završiti u tanjuru.
Evo i najboljeg dela tog filma  ;)
[flash=400,400]http://www.youtube.com/v/854fE08Nvog&hl=en&fs=1[/flash]

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sebastian je napisao(la):
hvali se ocu i bratu te nigde se ne vidi C&R te ribe.

Pa uvek sam govorio da je Brad Pit pickica nevidjena :D a osim toga i nije ribolovac niti je u zivotu pecao :)

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
75
oholi je napisao(la):

1.Tunjevina sitna ili u komadu pomesati sa paradaiz sosom i ukuvati,dodati testeninu ili preliti preko spageta,skoljkica ili cega vec....moze i rendani kackavalj,......... :)

2.Tunjevinu istog porekla i oblika preko skuvanog i usitnjenog belog krompira....dodati crni luk,limunov sok,majonez po ukusu i potrebi...... :)

prijatno...

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Ja sam kao klinac jeo dunavske ribe u velikim količinama tako da mi za malo nije pačela da raste smuđevska krljušt  :D :yeswink: :D :yeswink:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
OFFTOPIC:

Brad Pit možda nije ribolovac, ali je odlično odigrao svoju ulogu u ovom filmu. Odglumio je pravog mušičara koji:
1. Ne ide kući dok ne ulovi ribu
2. Ulazi u hladnu vodu bez kombinezona
3. Šeta svoj bogati ulov do ostalih ribolovaca, pokazujući trofej

Čitajući postove pojedinih novopečenih trtomudonja na ovim našim forumima, čovek skromnije inteligencije bi pomislio da je Brad Pit ovde odglumio ribokradicu, a ne vrhunskog sportistu. ???

Ribe su deo naseg jelovnika

Trebalo je ovu temu da nazovem "Ribe koje ulovimo su deo mušičarskog jelovnika", jer sam hteo da o tome malo proćaskamo, a ne o tunama iz Karipskog mora.
Pripremanje ulovljene ribe je veoma naporan posao, pa je to jedan od najjačih razloga da sve češće prihvatamo C/R. Zapravo, 90% mušičara koje ja znam ne donosi ribu kući iz ovog razloga. Ako donesete svoj ulov kući, treba i da ga očistite od krljušti i utrobe. To je odvratno, jer smrducka, a komadići i kapljice lete na sve strane po stanu. Supruga vas posmatra i misli: "Nije nikad kod kuće, a kad se pojavi, pravi lom." I sami ukućani vas upućuju na C/R, kako ne bi morali da udišu razne mirise koji se šire i tokom čišćenja i tokom prženja ribe. Svima je lakše da otvore jeftinu konzervu tunjevine, nego da trpe višesatnu pripremu "skromnog" obroka. Teško je bilo koga ubediti kako naši klenovi, bucovi, štuke ili pastrmke imaju posebnu vrednost. Ja jedva ubedim i samog sebe, jednom u mesec dana  :doh:.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
339
Ja spremam ribe, uglavnom, klenove bar dva puta nedeljno. Prvo moji ukućani obožavaju da jedu ribe, drugo svi smo ribari: neko na muvu, neko na varalicu, neko na plovak. Manje više, kad odemo na zajedničko pecanje, smo svi uspešni. Kada se vratimo kući uglavnom sam ja taj ko čisti i sprema ribe, obzirom da sam naj mlađi. Jeste da napravim lom i uprljam posuđe koje mi treba a i ono koje mi nije neophodno i da zbog toga trpim izvesna prigovaranja ali kada omamljujući miris pržene ribe sa terase prodre u sobu i razdraži pljuvačne žlezde ukućana sve mi se oprašta.

Obožavam da jedem svoj a i tuđi ulov :hammer: :D

Vrh Dno