Ribe su deo naseg jelovnika

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
6
Do ovog otkrica sam dosao tek sad! Ranije mi nije padalo na pamet da donesem ribe kuci. Medjutim, u poslednje vreme mnogo razmisljam o zdravoj hrani i otkrivam da su ribe iz cistih voda izuzetno vredne kao zalogaj. Jeo sam ribe manje od svih, a lovio sam toliko da sam mogao da hranim pola nekog sela. E, menjam taj obicaj. Veliki mi je problem sto ne volim ukus pastrmki, jer upravo su to ribe iz najcistijih voda, ali zato volim da jedem klenove, stuke, somove (koje nikad nisam ulovio)... Riblje pljeskavice od klenovine su poseban specijalitet. A tek riblje corbe! To je prste da polizes. Dosta je bilo bureka, virsli, pasteta... sve je to JUNK FOOD.
Naravno, ne treba uzimati vise nego sto je potrebno za jelo. Dovoljno je za sebe i najuzu porodicu zadrzati dva do tri komada, koliko je i dozvoljeno na vecini voda, cak i musicarskih revira. Ne treba poklanjati ribu komsijama i siroj familiji. Ipak je to dragocenost koju oni nicim nisu zasluzili. Ostali neka kupuju ribu.
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
7
Istina, ribe su mnogo zdrava hrana, ali đaba im. Nisu baš po mom ukusu :) Ne volim njihov miris. Znam, odvisno kako ih se pripremi, ali opet nije to za mene. Zapravo jedem ribu ali onako, par puta godišnje. Od ribe volim lososa kojega nema kod nas osim u trgovinama. Imam kolegu u norveskoj i familije u americi (NewYork), e tamo bi ga mogao loviti, ali treba doći do tamo. Od naših riba najbolji mi je smuđ jer nema onog izrazitog mirisa, ali som i štuka su odmah iza njega. Šarana ne volim nikako, mastan je i ne volim njegov miris (bilo iz reke, jezera ili bare, sve sam probao). Volim ga samo na štapu ;-)
 

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Poruke
1.020
Broj reagovanja
105
Lokacija
Ivanjica
Sto se tice jela ribe, svaki normalan covek da bi odrzao vitalnost organizma mora bar jednom sedmicno da jede ribu. Svako ko proba jedan mesec da posti sredom i petkom odmah nakon nekoliko dana videce koliko se bolje oseca, iscisti se organizam od silnih masnoca...Po vrednosti i kvalitetu mesa od riba u mom kraju po meni na prvom mestu je potocna pastrmka i lipljen (kako god da ih spremis valja), na drugom mestu nalazi se potocna mrena ili krkusa (izuzetno ukusna steta sto ne raste ko pastrmka), na trecem mestu nalazi se Drinski i Tarski skobalj (ko zna da ga spremi moze da bude ukusniji i od pastrmke), onda mogu da stavim klena, pa onda pljatu (to je vrsta povruse ali je mnogo bolje od belice), onda stavljam sarana (ko li je samo izmislio da je ovo posna hrana, masniji je i od nekog svinceta), e onda mogu da stavim skobalja iz drugih reka i jezera. Vec dugo vremena vodim borbu sa ljudima koji prodaju potocnu pastrmku, cena kilograma je 10eura, a da bi dosli do vece kolicine koriste se razicitim sredstvima uvek nedozvoljenim, ziv mamac, ribe ispod mere, hvatanje vise od tri komada....
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
7
Sumadinac slazem se sa tobom. Riba je zdrava, ali meni nije najomiljenija :) Inace sam po srednjoj skoli ugotitelj i znam puno nacina da se riba pripremi, ali (kako kaže moj tetak "nema ptice do prasice") najradije volim svinjetinu i govedinu, naravno i perad. Ribu pojedem tek toliko, samo onda kada ovi moji kod kuće žele jesti ribu. Inače od ribe se do sada nisam nikada najeo. Ja jdem nju a ona mene :)lol. Zapravo par puta sam jeo ribu da sam STVARNO uživao, ali to je bilo samo u kineskom restoranu. Što se tiče posta on je 100% stvarno koristan na mnogo razičitih načina. To potvrđujem kao univ. dipl. teolog kako apriori tako i iskustveno.
Podržavam kvalitetan (zdrav) način života, ali :) ne mogu lagati da jako volim ribu kada ju jedem tek rad reda.
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
6
Ni ja nisam ljubitelj ribljeg mesa do sad bio, ali cu valjda postati, zbog zdravlja. Tovljene svinje i kokoske treba izbegavati.
 

ducia

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2005.
Poruke
113
Broj reagovanja
0
Ja jedem ribu bar jednom nedeljno, retko se desi 1 u 2 nedelje, tako sam odgajen. Svaka riba je lepa samo zavisi kako se spremi i gde se upeca. Od ribljih jela najvise volim riblju corbu, i susenog sarana.
 

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Poruke
5.900
Broj reagovanja
6
Lokacija
Beograd
E sta bi tek trebali da kazu Spigola pa i Oldsurehand :lol:

Na zalost nama kontinentalcima ostaje samo recna riba, koja nije ni prineti morskoj po kvalitetu a o zdravoj ishrani da i ne govorim :lol:
 

Gregor

Junior member
Učlanjen(a)
01.05.2006.
Poruke
45
Broj reagovanja
0
Za jelo su ribe iz ducana, ribarnice, ribouzgajalista. Riba uhvacena u prirodnoj vodi trebala bi se pustati, osim ako nakon nekog vremena ne zelite vode pune ruznih ubacenih riba...
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
7
svaka cast gregor! 100% se slažem. Se strinjam ;-)

zato kada moji žele jesti npr. pastrmku (a u kuči nas je 6), a nekada kada se skupi familija ima nas oko 12, onda odem na jedan ribnik nesto simbolicno platim i nahvatam se 4-7kg pastrmki (odvisno o potebi), a sve to u 2h sa malim odmorima. Ne preterujem, istinu govorim. Zabacim wooly bugger-a i sliicne, svaki zabacaj pastrmka :) Od takvog pecanja bole ruke, i nema bas nekog posebnog zadovoljstva. Ali ponekada treba i malo fizikale :)
 

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Poruke
1.020
Broj reagovanja
105
Lokacija
Ivanjica
Riba vestacki uzgajana je ravna k...., kalifornijska pastrmka je kvalitetna riba isto kako i potocna ali iz bazena nije ni za macke. Nime ako je ko probao sigurno je osetio miris koncentrata(granula) kojima se tovi riba u ribnjacima, a upoedite to sa potocarom koja jede na hiljade razlicitih insekata razlicite kalorijske vrednosti pa do sitnih riba. Ja sam od uvek nadstrojen idealom "Uhvati ribe koliko mozes da pojedes", sta to znaci ja mogu da pojedem 2 potocne pastrmke od 200-300gr. Znaci ja kada odem na pecanje nosim kuci dve i to samo one velicine 200-300gr, sve ispod i iznad vracam u vodu. Ne mojte da me pogresno razumete ja ne lovim ribu zbog mesa, lovim je zbog zadovoljstva ali posle predjenih 3-5km, vredi sebe nagraditi sa dve potocare. Ne volim ribu iz zamrzivaca, jedino sto donosim kuci u malo vecim kolicinama to je skobalj ali samo Drinski, i nikako preko pet komada na dan. E to je jedina riba koju stavljam u zamrzivac jer porodica voli da jede sardinu od Drinskog skobalja, koji je isto takodje ukusan kad se odimi. Nikada u zivotu nisam jeo ribu iz zamrzivaca, jer po meni ona zamrzavanjem gubi 50% korisnih svojstava. A ostavljanje ribe u zamrzivac je dovelo do ovoga: kroz Ivanjicku opstinu protice 270km pastrmksih reka, znaci nezamislivo, ali pored toliko reka koje su izuzetne za musicarenje, narociti gornji tok reke Moravice, ja idem na Rzav da bih uzivao u ribolovu! MALO SAM SKRENUO SA TEME VERUJEM DA MI NECETE ZAMERITI ALI OVO MORAM DA VAM KAZEM!!! Verovatno se pitate zasto? E pa zato sto su pojedinci punili zamrzivac, kuvali sardinu od pastrmke uhvaceme strujom. Pre pet godina vratio sam se iz Osonicke reke, tog dana sam uhvatio 35 potocara od 150gr-1.5kg, kuci sam naravno doneo dve, ali prijatelj koji je isao samnom nije mogao da precuti, vec je u razglasio koliko smo uhvatili pastrmke u Osonickoj reci i koliko je ima i gde! Treci da od tada otisao sam bez stapa da uhvatim caurasa(larvi ceddisa) matorom za krkusu, idem polako bez cizama u sorcu i patikama kad kroz vodu osetih neko strujanje, a dlake na nogama stoje pravo kao da su lakirane, ja polako izadjoh iz vode i krenuh uzvodno, kad dvesta metada odatle kompanija tadasnji clanovi upravnog odbora pune dzakove pastrkme koju prvo osamute strujom a posle kolju nozem i trpaju u dzak. Ne uzimajuci u obzir da ona sitnina 10cm i manja ostaje mrtva od udara struje. Ja sam covek za koga svi znaju da sa posten i nikada ne lazem. To isto se desilo u svim drugim rekama Luckoj, Budozeljskoj, Nosnici, Grabovici, Bukovickoj....da ih vise ne nabrajam, u rekama u kojima su zivele pastrmke do 4kg, sada zive zabe i metarske zmije. Ogorcen narod pored toga svega otrovan besom i dalje ne moze da se oslobodi od mrznje i ideologije "Od sad svaka koja stane u ruku i malo predje preko ide u kesu", a to su pastrmcice od 15cm, e sad danasnji upravni odbor ciji sam i ja clan, uporno se bori da ozivi reke iako imamo mrestiliste u Braduljici ali bezuspesno jer se dosta ribe hvata na ziv mamac i ispod mere. Npr. ove godine se pusti 100.000 komada u Nosnicu(reka velicine Rzava)ona nestigne ni da se adaptira vec postane lak plen crvica nabodenog na udicu! I sta da se radi-kad smo stoka.
 

Gregor

Junior member
Učlanjen(a)
01.05.2006.
Poruke
45
Broj reagovanja
0
Sumadinac wrote:
Riba vestacki uzgajana je ravna k...., kalifornijska pastrmka je kvalitetna riba isto kako i potocna ali iz bazena nije ni za macke. Nime ako je ko probao sigurno je osetio miris koncentrata(granula) kojima se tovi riba u ribnjacima,

Ako imas takvo misljenje, onda ti jedino preostane, da kazes vlastniku uzgajalista u kojem si nabavio ovakve ribe, da promjeni prehranu i nabavi malo kvalitetniju hranu za ribe.


Vec nekoliko godina se intenzivno ukvarjam sa uzgajanjem autohtonih ribljih vrsta kod nas u udruzenju i sto si rekao je istina, ali to je posledica veoma nekvalitetne hrane kojom se hrane ribe u uzgajalistima. Ako se riba hrani kvalitetnom hranom, neces 100% osjetiti razlike izmedju "natur" i "briket" ribe.
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
7
istina...hvatao sam i jeo obe vrste (kaliforniske). Miris i ukus isti.
 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Poruke
6.150
Broj reagovanja
6
Ne slazem se sa slovencima Gregorom i Sebastijanom da se najkvalitetnija riba (za jelo) kupuje u prodavnicama riba. Naprotiv. Bas takvu ribu treba izbegavati! Zamrznuta riba je najgori izbor. Niko ne zna koliko je dugo zamrznuta i da li je pre toga visestruko razmrzavana. Riba iz ribnjaka je grozna jer zivi u losim uslovima i hrani se najjeftinijom hranom, to jest, koncentratima koji joj daju odvratan ukus. Jedino nam preostaje sveza, ulovljena riba. Mozemo je kupiti od profesionalnih ribara i ribokradica, ali time podrzavamo njihovo masakriranje riba. Najbolje je da je sami upecamo. Kilogram ribe nedeljno nece osiromasiti reku. Placamo mi to visestruko. U Srbiji je godisnja dozvola za sportski ribolov dva-tri puta skuplja nego u Nevadi, S. Karolini, Arizoni... Placamo da se poribljava i cuva i dozvoljeno nam je da ponesemo ribu za jelo. Ispade da su sportski ribolovci povadili ribe iz nasih reka!?!? To pricajte nekom drugom, a ne starom Mixmasteru. No, to je jasno. Ja zapravo razmisljam o ribi kao zdravoj hrani, koju mi musicari cesto bacamo, da bi jeli mnogo nekvalitetniju hranu, ukljucujuci i ribu iz prodavnica i ribnjaka. Treba omoguciti ribolovcu da uzme poneku ribu za zdrav obrok, pa makar i doplatio za nju.
Primer: moja mala cerka je za dorucak jela divlju potocnu pastrmku (ulovljenu na suvu muvu), za razliku od komsijske dece koja su jela mastan burek. Svaki put joj govorim:" Ovo samo ti doruckujes, mozda u celom gradu. To je tvoj tatica upecao daleko u planinskoj reci i doneo je zbog tebe." Razmislite malo o ovome. Mozda je trebalo da ostavim pastrmku nekom drugom lovcu, poput vidre ili nekog varalicara, mrezara, budalu. Ipak i musicar je deo prirodnog sistema i ako postuje osnovna pravila ne ostecuje ga nikako. Naprotiv, svojim prisustvom ga oplemenjuje.
ZIVELA ZDRAVA HRANA NA CELU SA MUSICOM ULOVLJENIM RIBAMA!
 

Gregor

Junior member
Učlanjen(a)
01.05.2006.
Poruke
45
Broj reagovanja
0
MixMaster wrote:
Ne slazem se sa slovencima Gregorom i Sebastijanom da se najkvalitetnija riba (za jelo) kupuje u prodavnicama riba. Naprotiv. Bas takvu ribu treba izbegavati! Zamrznuta riba je najgori izbor. Niko ne zna koliko je dugo zamrznuta i da li je pre toga visestruko razmrzavana.

Ovdje mozes da odes u uzgajaliste i kupis zivu ribu, ocistis je (ili ti je ociste) i ispeces je svjezu. Kozes i da odes na komercijalni ribnjak, nahvatas riba na kilo pa ih onda platis.


MixMaster wrote:
Riba iz ribnjaka je grozna jer zivi u losim uslovima i hrani se najjeftinijom hranom, to jest, koncentratima koji joj daju odvratan ukus.
Procitaj moj prosli post. I reci, da li uopce znas koliko kosta 25 kila kvalitetnih briketa sa kojim hranimo pastrmku i upotrebljiva ih vecina uzgajalist kod nas?


MixMaster wrote:
Jedino nam preostaje sveza, ulovljena riba. Mozemo je kupiti od profesionalnih ribara i ribokradica, ali time podrzavamo njihovo masakriranje riba. Najbolje je da je sami upecamo. Kilogram ribe nedeljno nece osiromasiti reku. Placamo mi to visestruko. U Srbiji je godisnja dozvola za sportski ribolov dva-tri puta skuplja nego u Nevadi, S. Karolini, Arizoni... Placamo da se poribljava i cuva i dozvoljeno nam je da ponesemo ribu za jelo.
Koliko kod vas ima ribolovca? Pa da svako ponese kilogram pastrmke ili lipljana nedeljno? Posle par godina opet bi lovili samo ubacenu ribu ;)



MixMaster wrote:
Mozda je trebalo da ostavim pastrmku nekom drugom lovcu, poput vidre ili nekog varalicara, mrezara, budalu.

Posle ovoga se uopste ne cudim vise pricama koje dolaze od vas, kako su neke vode devastirane i kako ide na dole... :cry:


Sve u svemu, svako ima svoje misljenje.
Kod nas imas naravno ljudi koji ponese svakiput kada love nekoliko riba, koliko je god dozvoljeno. Ali tih je sve i sve manje.
Inace ljudi se voze i 100 kilometara, placu 40 pa vise evra za dnevnu dozvolu a onda puste sve ribe. Istina i da je drugciji standard, ali ribokradicama se ovdje ne oprasta :hammer: !
 

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Poruke
5.900
Broj reagovanja
6
Lokacija
Beograd
Ahahaha Mixe, pa u cemu je razlika izmedju ribe ulovljene musicom recimo varalicom?
U onome da za jelo treba izbegavati ribu iz prodavnice se slazem delimicno, jer je obicno riba zamrzavana i odmrzavana vise puta, ali kalifa sa dobrog ribnjaka, gde se hrani izuzetno dobrom hranom, je ukusnija i kvalitetnija riba od potocare. I uopste kalifa koja je iz roda lososa je ukusnija riba od domace potocne pastrmke.
To sto ti pravdas svoje zadrzavanje ulovljene ribe, nekom zdravom ishranom u eri kada je Srbija u jednom teskom trenutku i kada su tone radioaktivnih materija dosle kroz zemlju u nase reke, mozes da pricas samo svojoj deci :hammer: , koja jos nisu provalila koji mesar im je otac :lol: :lol: .
Kakva bre crna zdrava hrana, recna riba, povrce,... idealno bi bilo kada bi mogli da jedemo svezu ribu iz Jadrana, ali i na trzistu morske ribe nas zatrpavaju ribama iz Japanskog mora zamrznutih pre vise od 5 god nekom suludom tehnologijom.
Na zalost, zdrava hrana danas kod nas moze da se proizvede samo industrijski, ma koliko to zvucalo suprotno od zdravog razuma.
 
Vrh Dno