JEZERO LISINA..

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Informacije koje ste mi dali ---ZAHVALJUJEM SE-- su itekako dobrodosle,s'obzirom da sam pokupio kljuceve jednog mog druga koji ima vikendicu negde gore iznad jezera Lisina blize recici..
Sto znaci kada se sve bude dovelo u red idem gore malo da se oprobam na nekih nedelju dana..
Jos jednom Hvala---

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Goci je napisao(la):
p.s. Mali off topic - a što bi tek bila fora loviti glavatice u Srbiji! I to može, ali ko zna još koliko dugo...  :(

Give us knowledge o wise one! :respect:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Sram te bilo, pitaš o glavatici na temi o jezeru gde žive autohtone makedonske pastrmke!  :D

Inače nisam ja bio wise one, već dr(ug) Peđa kad je glavaticu opisao u knjizu Ribe Srbije, rekavši između ostalog da ih ima u reci Miruši u slivu belog Drima u Metohiji u Srbiji.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Goci je napisao(la):
Sram te bilo, pitaš o glavatici na temi o jezeru gde žive autohtone makedonske pastrmke!  :D

Inače nisam ja bio wise one, već dr(ug) Peđa kad je glavaticu opisao u knjizu Ribe Srbije, rekavši između ostalog da ih ima u reci Miruši u slivu belog Drima u Metohiji u Srbiji.

Geografski. Bilo ih je 70-ih godina proslog veka, pa i do 80-ih. Ko zna kakvo je stanje sada. Zao mi je sto nisam imao prilike kad se moglo da posetim Metohiju.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Ta riba gore nema,ne postoji niti ce je biti ustvari mozda je i ima ali samo u secanjima starijih ribolovaca

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Blue FOX je napisao(la):
Ta riba gore nema,ne postoji niti ce je biti ustvari mozda je i ima ali samo u secanjima starijih ribolovaca

:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

Koja riba??? Gde gore???

Ne razumem o cemu pricas. O glavatici? O Lisinskom jezeru?

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Blue FOX je napisao(la):

Znas, ovo bi moglo i vrlo lascivno da se tumaci. :D :D :D Kao pojednostavljen "San letnje noci" starih ribolovaca... :hammer:
Postojala je glavatica iz Miruse u tegli zbirke profesora Vitka Sorica na PMF u KG i u njegovim izvestajima iz 80-ih godina. Predostrozan covek, znao je da ce biti dezurnih i pametnih skeptika, pa tup u alkohol, da ne bude sumnje u kozu i rog. Postoji u Crnom Drimu, ili je doskora postojala, pa ni prisustvo u slivu Belog Drima nije nemoguce. Kakvo je stanje danas, ne znam, ali verujem da Blue Fox sigurno odlicno informisan od strane i sad redovno prisutnih starijih ribolovaca (valjda priziva duhove, sta li?) tih prelepih predela.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Opet ste odlutali i pišete o glavatici (Salmo marmoratus), ribi iz drugog (jadranskog) sliva. Znamo da je reka Drim, sa pritokama iz tog sliva i da je glavatica živela u njima, pre nego što su Albanija i SFRJ uništile sve uslove za njen život. U stvari, mislim da je sliv Drima pre jedno 50 godina bio najbolje mesto za život te životinje. Miruša, Radika, Beli Drim i ko zna koliko reka u Albaniji, bile su naseljene ovom interesantnom ribom. Sada je ima najviše u Sloveniji, jer tamošnji stručnjaci sasvim sigurno nisu slali svoje ribolovce na Neretvu, Moraču ili Drim.
Lisinsko jezero je veoma zanimljiva akumulacija, u kojoj su nekada živele samo pastrmke, potočne mrene i pijorovi. Sećam se, da sam za jedan dan, imao ulovljene tri različite pastrmke, Salmo macedonicus, Salmo letnica i Oncorynchus mykiss. Sećam se borbe sa ohridskom, koja je sve vreme vukla ka dnu, kao mrena, za razliku od poludivlje kalifornijske, koja je "najluđa" pastrmka, sklona visokim skokovima i šetanju repom.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Lisinsko jezero poznajem veoma dobro. Desetak godina sam uredno isao tamo.Ukratko jezero fascinira i ako znas da uzivas u prirodi to je jedno od mesta kome se vracas bez obzira na ulov.
Problem su oscilacije u vodostaju koje i kad su veoma male znacajno i skoro uvek negativno uticu na aktivnost ribe.Svaka godina je prica za sebe jer se desava da se usce Bozicke reke pomeri za 2 km zbog vodostaja.
Tamo nisam samo musicario, pecao sam neverovatno krupne potocne mrene na povlacenje sistema dole olovo gore 2 udice sa glistama.Mada sam imao veoma jake udarce za koje pretpostavljam da su bile od strane pastrmke, nijednu pastrmku nisam upecao na ovaj sistem.
Bio je secam se dan kad je bila utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu Jugoslavija-Hrvatska. Tog dana sam doziveo najvecu frustraciju u svom zivotu.To je bio JEDINI dan kad sam na ovom jezeru doziveo masovno rojenje i veliku aktivnost ogromnih pastrmki na povrsini.Uz splet okolnosti da su ribe bile daleko od obale, da je povrsina bila kao ogledalo, da je insekt koji se rojio (zaboravio sam koj',pretpostavljam neki midz) bio veoma sitan....ja sam uspeo da zagrebem jednu ribu pri kontri, i sem toga bila je tu gomila promasaja zbog kojih i danas imam emotivne oziljke.
Jedna godina mi je bila medjutim veoma bericetna. Mada se secam jedne stvari koja mi je sad veoma smesna a to je da mi je bila draza kalifa koja je jedva bila po meri nego Ohridska pastrmka od nepunih pola metra.Znam da iz ovog ugla to izgleda nenormalno al' te davne jbg koje godine retka su bila mesta na kojima si mogao da upecas  duzicastu pastrmku i retko ko je imao ovu ribu na udici. Naravno i Ohridska se nije pecala u Nisavi al' sam nju sam imao prilike da vidim pre nego sto sam je upecao. Mada meni je tad bio najveci trip upecati ribu koja stoji na uscu Bozicke reke sa svojim ljubicastim ledjima.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Vidim da su mnogi od vas u prošlosti često posećivali ovo jezero, ali me zanima da li je neko upoznat sa trenutnom situacijom na jezeru. Ne mislim baš trenutnom, već onim šta mogu tamo da očekujem ako odem ove godine. Možda bih otišao i na 2 dana. Lovio bih potočne mrene na laku dubinku, malo probao da izvaraličarim neku krupni jezersku pastrmku, a na mušicu bih hvatao te male autohtone makedonske iz potoka.  :)

Evo šta me najviše zanima:

Da li i dalje ima potočnih mrena u velikom broju? Njih po pravilu najviše ima u prvoj deceniji života jezera, a kasnije, kada dođe do zamuljavanja, one polako nestaju. To isto važi i za pastrmke.

Da li i dalje ima ohridske pastrmke?

Još nešto, pitanje za Peđu - da li su te potočne mrene iz jezera u stvari takozvane istočne mrenke (B. cyclolepis)koje živi u slivu Strume? Da li uopšte u slivu Strume ima potočnih mrena (više ne znam ni koji im je validan latinski naziv)? Ili možda ima tih istočnih mrenica plus neke podvrste potočne mrene koja je slična našoj... Izvini što davim, ali me veoma zanima, a znam da ste radili na ovim vodama, čak namenski ganjali te mrenke.

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Nisam bio na Lisini 3-4 godine tako da nisam siguran dal' su vrste koje si Goci pomenuo pocele polako da se gube.Tj sigurno ih ima al' nisam siguran za brojnost.
Istočne mrenke?Vrlo zanimljivo pitanje.Ja pre nego sto Pedja odgovori tipujem upravo na njih.Razlog je prvo oblik(duguljastija je od potocne mrene koje srecemo po Crnomorskom slivu), a zatim i kolorit ribe.Naravno znam da to nije dovoljno.
Zanimljivo da je moj brat kad smo prvi put bili na jezeru devedeset i neke na meps 3 upecao ja bih rekao obicnu mrenu dugu nekih 25-30cm.Tad i nikad vise nisam video da je iko imao mrenu na Lisini.A mozda to nije bila mrena :wacko:

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Ako si zbunjen uzmi malo secera i vode dobro dodje za pocetak :tbumb: :tbumb: :tbumb: :tbumb:

Vrh Dno