Jezero "Joca", Ečka

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Bio je extra dan to jes popodne posto smo dosli na na jezero oko 12. Bilans na kraju dana 6 komada po tri Dane i ja, a od toga tri kapitalke procenjenje na oko 8kg mozda i jace. Taj deo jezera je prepun kapitalki!

Inace na prelivacu se komotno stize sa elekticnom pentom! Moj drljavi stari akumulator za kola je izdrzao odlazak tamo i cesljanje terena a mislim i da bi izdrzao i povratak nazad(ogrebali smo se za slepanje), a skinuo sam i akumlator sa kola i poneo za rezervu ako stari izda, pa ga vratio u kola po zavrsenom pecanju.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
17
Izgleda da je Joca ove godine eksplodirao :)

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Bravo za EkoDaneta :yeswink: Baš ste se nmeračili i na kraju ih utepali :D

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Svaka cast momci, eh da ste uspjeli okinuti i neki kratki filmic, da nam zazubice rastu. Nadam se da se necete ljutiti sto sam bez pitanja vase fotke stavio na moj blog  ( http://gogoribolov.bloger.hr/ ) Nisam mogao izdrzati a da ih ne stavim za primjer onim ribicima koji nose "penkala" kuci .

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Gogo naravno da se ne ljutimo, pogotovo zato sto i ja volim da isticem Jocu kao primer kako bi trebalo da izgledaju nase stucije vode.  :)
Joca ima ovoliko i ovolikih stuka samo zato sto je silom prilika bila ostavljena na miru i sacuvana od ljudi preko 15 godina a majka priroda je ucinila svoje.  :yeswink:
Sad je ova voda prava vodena dzungla prepuna zivog sveta od nama dragih riba do vidri, gomile ptica, beskicmenjaka...

Iskreno se nadam da ce ova voda mozda biti inspiracija nekim ljudima da promene neke stvari...

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
E moram da kažem da sma video i vidru na Joci prošli put ,i ona je kapitalna ,glava joj ko u lava !!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Šone je napisao(la):
E moram da kažem da sma video i vidru na Joci prošli put ,i ona je kapitalna ,glava joj ko u lava !!
Pa ti posle plivaj sa dubak!  :D

A što se tvog komentara da je ulov na Fly mnogo vredniji od onog na Spin, ne sporim da me je ribica od 3-3,5 kg na Fly jako obradovala, ali jeste i ona (one) od 8-9-10 kg (tačna težina nepoznata) na Spin.

Uvek mi je draži ulov na Fly zato što imam 10x manje uskustva sa Fly nego Spin štapom, zato što su borbe duže i zanimljivije (jer je pribor slabiji), zato što se ručno povlači pa nekako imaš direktniji kontakt sa ribom prilikom udarca, zatim volim kad mi konac prozuji kroz prste tokom borbe...

A što se vrednosti tipa "teže za uhvatiti" tiče, ne smatram da je na pristupačnom terenu, a pogovoto iz čamca, a na kraju - pogotovo na plićim mestima, iole teže prevariti štuku na muvu nego na varku. Šta više, često mi se čini da treperava akcija stotina niti strimera mnogo više izluđuje štuke nego komad drveta, metala ili silikona. Plus strimer možeš povlačiti 2x sporije, kratko i brže cimkati, puštati da tone do dna, odizati, raditi mnogo toga što štuku izaziva na napad.

Moje dosadašnje iskustvo (16 godina varaličarenja i 2 godina mušičarenja štuke) pokazuje da je veoma lako izmušičariti štuku. Gde god sam to pokušavao: od raznoraznih bara, preko jezera, sve na kraju do Joce, uvek sam uspevao. Šta više, uvek sam sasvim solidno hvatao, imao napade, promašaje... puno akcije, čini mi se više nego da sam pecao na varke.

Jedino se na rekama nikako nisam sastavio sa štukom. Mada sam pokušavao jedino na Južnoj Moravi.

Tako da mi je ulov jedino zanimljiviji i draži na Fly, a ne smatram ga nimalo vrednijim u smislu težeg za ostvariti.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
U prilog tome ide da sam konkretno na Joci ja prošli put imao 6 štuka a moj drugar Dača (Varaličar i nije diletant) samo 2 .Medjutim ipak mislim da je to bilo zbog poznavanja  tj ne poznavanja terena i možda nekih drugih aspekata a čak možda i sreće ,recimo ja sam preskakao mesta i odmah odlazio na lokacije za koje znam da su davale ribu dok je on češljao sve redom ,Ja sam bacao strimere na koje sam već imao ulove a on je menjao razne varalice da pronadje onu koja će da bude atraktivna..itd  .. Po samom rezultatu Kada bi ovako gledali rekli bi da je Fly 3x  uspešniji od varalica što naravno nije istina .
Fly konkretno na Joci iziskuje mnogo više truda da bi došao do ribe nego varalica.Prvo recimo ja izbacujem tešak strimer možda u vrh glave 22-23 metra i to samo kada mi je vetar u ledjima (a znaš sam  kakav je vetar na Joci kada duva a to je često) znači samo u jednom pravcu i eventualno bočno dok ipak varalice mogu da se bacaju i direktno u vetar .Svaki ko zna da drži varaličarski štap u ruci (nije neka nauka) može da frkne 50 ak metara recimo kašiku i pokriva u startu skoro 3 x veću površinu terena nego ja .Varaličaru treba da zabaci varalicu sekund ,dva dok ipak meni treba makar 3 False Casta da bi došao do distance od 20 m dok on već vodi varalicu na kakvih 50 metara i to u svim pravcima od čamca.
Takodje Varalice ipak izgledaju mnogo vernije kao prirodna štukina hrana nego strimer ,neki modeli su skoro savršene kopije pravih riba ,čak i prave zavodljive vibracije a neke čak proizvode i zvukove .
Varalice su opremljene u većini slučajeva sa dve trokrake udičetine koje kada se ubodu u ribu -  teško da će da spadnu tako lako ,jedino ako su udice baš neka kršina za dinar.
Da varaličari može svako ,bukvalno ,treba mu pribor od 1000 din ,dve tri varalice i eto ti ga varaličar sa alatom za lov štukica ,takve najčešće i srećem po vodi .Stane uz obalu vrkne to 50 metara ,provuče ..pa mora nešto da udari nema greške .To može i moja baba  ,jake mi  nauke. Ja smatram da je moja štuka ulovljena na fly ne duplo nego sto puta vrednija nego  recimo 5 takvih .
Konkretno na rekama i kanalima po Vojvodini  i konkretno u vezi štuke varalica je mnogo uspešnija ,tu nema šta .. prvo dubine od nekoliko metara su veoma teške za fly da ne kažem skoro neostvarive  ,obale su skoro u 99% slučajeva totalno ne pristupačne ,gaženje u vodu dolazi u obzir jedino ako želiš da se udaviš ..itd Na primer stojimo na sličnim pozicijama i Dača čuka po dnu Tamiša i to na sred vode (50- 60 m od obale) gde je dubina preko 6-7 metara i vadi Štuke kilašice twisterom kao na traci a ja stojim pored i gledam ,nemam šta da tražim u takvim situacijama . Gde ima štuke u solidnom broju na varaličarski pribor može da se navata koliko hoćeš ..jedino neće u nekim ekstra situacijama ,recimo kada baš ne jede ili posle nekih zemljotresa,prirodnih katastrofa i slično .Štuka je veoma halapljiva i veoma teritorijalna i to je košta glave na svim našim divljim ne-čuvanim vodama i ne bira mnogo šta će da pojede ili otera sa svoje teritorije .
Ali nema veće sreće nego kada uzmeš kući stegu ,navežeš iz glave strimer ,montiraš lagan mušičarski pribor  i na svojih ruku delo uhvatiš ribu od kakvih 2-3 kg (one veće samo zamišljam kakav su filing ..) i iskoristio bih Gogov tekst da opišem bukvalno ono kako se ja osećam od reči do reči ..

Gogo je napisao(la):
. I da manem spike o tome kako je mahanje kraljevski sport, nešto sasvim drugo i slične priče , ma mahanje je majka, zakon za sve vrste ribolova u svakom pogledu. Nemoraš na štapu imati soma od 50 kg da bi ti adrenalin proradio, ne moraš imati štuku od 10+ da ti srce iskoči iz grudi.
Ma kralj sam brate na vodi, nema toga varaličara ili plovkaroša kojemu je ljepše no meni kad razvučem svoju 5-cu i kad mi se okači gore makar klenče od 100-200 grama sve se to vrati, instinkt lovca, adrenalin, srce tuče ...

Fly On !!!!!!!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Svaka čast svakom ribolovcu na kapitalnom ulovu bilo plovkom, varkom, dubinkom a posebno na "fly".

Za sebe znam da ne želim ni jednu kapitalnu ribu uloviti drugačije nego na "fly".

Kada bih hteo po svaku cenu uloviti neke kapitalne somove i štuke to bi uradio još letos na mnogo lakše načine jer znam gde se kriju ali samo ulov me ne motivira dovoljno nego način ostvarenja ulova. Naravno, to je subjektivan stav, moj stav, važi samo za mene.

Na Joci kada bi šlepali neku dobru varku ili još bolje mrtvu ribu od kakavih 20cm i to tamo gde žive velike mamce...lele, to bi bilo tek ludilo.

Kod mene na jezeru ove od 10-16kg se love samo tako.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Naravno najubedljivija metoda za lov štuke a da to nisu ne dozvoljeni načini je prava riba i to skuša ,kažu da Štuka nema šanse da odoli mirisu skuše .A gledao sam svojim očima na Tamišu ove godine kako se to radi tj muvanje na kedera ,ljudi moji svaki zabačaj riba ,prosto samo baciš vučeš po dnu i štuka nema šanse da ga propusti ,pustiš je da ga dobro izokren i zguta i opališ joj kontru iz petnih žila ... užas ..
A da ,Mislim da su na Joci upravo i najveće štuke uhvaćene na žive mamce ,možda grešim ...
Što kaže Sebastian da me montiviše konkretno samo ULOV bez sumnje bih se opredelio  za neke druge vrste i načine ribolova ..

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Koleg Goci je isto tako opisao jedan jako lep trenutak u FLY ribolovu...kada  mi npr. riba od 10 ili 20 kg izvlači strunu kroz prste  ::) joj kako je to lepo....+ sve ostalo

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
Tako da mi je ulov jedino zanimljiviji i draži na Fly, a ne smatram ga nimalo vrednijim u smislu težeg za ostvariti.

Goci ne mogu se sloziti sa tobom!
Mislim da mogu argumentovano to da obrazlozim posto sam i dalje delom spin ribolovac! Shone je delom obrazlozio zasto.
Mislim da fly moze da bude u odredjenim situacijama da bude podjednako efikasan i cak ubitacniji od varalice a to su situacije kada imas dovoljno prostora za mahanje, manje vode, plici tereni  sa puno prepreka i trave! Ali definitivno je mnogo lakse ostvariti ulov stuke na varalicu. Mnogo vise vestine i znanja zahteva musicarenje stuke nego varalicarenje. Zaista sam gledao puno puta totalno neveste ribolovce, koji stap ne znaju da drze, kako bacaju i motaju varalice totalno nesvesni sta ima se desava sa varalicom i gde se nalazi ista i hvataju stuke. Najcesce su to nedorasle ribe ali i njih cesto usere  da dobiju dobru ribu.

Probao sam na Joci na fly probao na spin i definitivno mnogo je lakse na spin! Manje vestine i truda (bukvalno fizickog rada) je potrbno uloziti  da bi se na spi ostvario ulov! Mislim da je ulov na fly vredniji od ulova na spin sto zbog atraktivnosti, sto zbog znanja i vestine koje je potrebno steci za efikasan lov stuke na stimere.

Vrh Dno