U prilog tome ide da sam konkretno na Joci ja prošli put imao 6 štuka a moj drugar Dača (Varaličar i nije diletant) samo 2 .Medjutim ipak mislim da je to bilo zbog poznavanja tj ne poznavanja terena i možda nekih drugih aspekata a čak možda i sreće ,recimo ja sam preskakao mesta i odmah odlazio na lokacije za koje znam da su davale ribu dok je on češljao sve redom ,Ja sam bacao strimere na koje sam već imao ulove a on je menjao razne varalice da pronadje onu koja će da bude atraktivna..itd .. Po samom rezultatu Kada bi ovako gledali rekli bi da je Fly 3x uspešniji od varalica što naravno nije istina .
Fly konkretno na Joci iziskuje mnogo više truda da bi došao do ribe nego varalica.Prvo recimo ja izbacujem tešak strimer možda u vrh glave 22-23 metra i to samo kada mi je vetar u ledjima (a znaš sam kakav je vetar na Joci kada duva a to je često) znači samo u jednom pravcu i eventualno bočno dok ipak varalice mogu da se bacaju i direktno u vetar .Svaki ko zna da drži varaličarski štap u ruci (nije neka nauka) može da frkne 50 ak metara recimo kašiku i pokriva u startu skoro 3 x veću površinu terena nego ja .Varaličaru treba da zabaci varalicu sekund ,dva dok ipak meni treba makar 3 False Casta da bi došao do distance od 20 m dok on već vodi varalicu na kakvih 50 metara i to u svim pravcima od čamca.
Takodje Varalice ipak izgledaju mnogo vernije kao prirodna štukina hrana nego strimer ,neki modeli su skoro savršene kopije pravih riba ,čak i prave zavodljive vibracije a neke čak proizvode i zvukove .
Varalice su opremljene u većini slučajeva sa dve trokrake udičetine koje kada se ubodu u ribu - teško da će da spadnu tako lako ,jedino ako su udice baš neka kršina za dinar.
Da varaličari može svako ,bukvalno ,treba mu pribor od 1000 din ,dve tri varalice i eto ti ga varaličar sa alatom za lov štukica ,takve najčešće i srećem po vodi .Stane uz obalu vrkne to 50 metara ,provuče ..pa mora nešto da udari nema greške .To može i moja baba ,jake mi nauke. Ja smatram da je moja štuka ulovljena na fly ne duplo nego sto puta vrednija nego recimo 5 takvih .
Konkretno na rekama i kanalima po Vojvodini i konkretno u vezi štuke varalica je mnogo uspešnija ,tu nema šta .. prvo dubine od nekoliko metara su veoma teške za fly da ne kažem skoro neostvarive ,obale su skoro u 99% slučajeva totalno ne pristupačne ,gaženje u vodu dolazi u obzir jedino ako želiš da se udaviš ..itd Na primer stojimo na sličnim pozicijama i Dača čuka po dnu Tamiša i to na sred vode (50- 60 m od obale) gde je dubina preko 6-7 metara i vadi Štuke kilašice twisterom kao na traci a ja stojim pored i gledam ,nemam šta da tražim u takvim situacijama . Gde ima štuke u solidnom broju na varaličarski pribor može da se navata koliko hoćeš ..jedino neće u nekim ekstra situacijama ,recimo kada baš ne jede ili posle nekih zemljotresa,prirodnih katastrofa i slično .Štuka je veoma halapljiva i veoma teritorijalna i to je košta glave na svim našim divljim ne-čuvanim vodama i ne bira mnogo šta će da pojede ili otera sa svoje teritorije .
Ali nema veće sreće nego kada uzmeš kući stegu ,navežeš iz glave strimer ,montiraš lagan mušičarski pribor i na svojih ruku delo uhvatiš ribu od kakvih 2-3 kg (one veće samo zamišljam kakav su filing ..) i iskoristio bih Gogov tekst da opišem bukvalno ono kako se ja osećam od reči do reči ..
Gogo je napisao(la):
. I da manem spike o tome kako je mahanje kraljevski sport, nešto sasvim drugo i slične priče , ma mahanje je majka, zakon za sve vrste ribolova u svakom pogledu. Nemoraš na štapu imati soma od 50 kg da bi ti adrenalin proradio, ne moraš imati štuku od 10+ da ti srce iskoči iz grudi.
Ma kralj sam brate na vodi, nema toga varaličara ili plovkaroša kojemu je ljepše no meni kad razvučem svoju 5-cu i kad mi se okači gore makar klenče od 100-200 grama sve se to vrati, instinkt lovca, adrenalin, srce tuče ...
Fly On !!!!!!!