Fiberglass štapovi & Samogradnja

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
354
Jedan strimeraški štapić u retro stilu...8'6" 6wt.

6wt_2.jpg

6wt_1.jpg

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
354
Hvala... Imam na desetine stapova proverenih na jakim morskim ribama, od zutopere tune, do krupnog luca i strajpera... Sve sa jednostopalnim ovako odradjenim! Ono sto se ne vidi je da sve imaju "5-turn locking wrap" ispred. Kad bi probao klestima da izvuces, ispravio bi sprovodnik. ;)

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Vladane, ima li smisla neku 10ku ovako uraditi? Pitam za GTjeve. Koliko je to tezak stap? Kakav je za dalje izbacaje i slicno

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
354
Ima smisla, mada mislim da najvise zavisi od nacina upotrebe. Ako hodas po flatu, i zabacis na vidjeno, onda je OK. Ja imam jos tri velika fiberglasa, 8/9wt, 9wt i 10wt. Medjutim, moje pecanje je iskljucivo na slepo, dugi sesni sa stena, cesto tako bacam po ceo dan, pa ih koristim manje od grafitinih stapova. Inace za sight-fishing ne treba da te brine distanca, moderni glass je skroz OK. Definitivno ga upari sa Outbound Short i slicnim strunama. Ali ih ne volim za celodnevno bacanje. Ja koristim lakse klase za sight casting, obicno 6wt ili 7wt.

Ako ces kvalitetan, ostriji veliki glass fly blank, mislim da je North Fork S Glass 8'6" 10wt blank najbolji dil...Cesto su na snizenju, pogledaj njihov sajt.

Par slicica:

Crveni 10 wt i 9wt gore...i ispod su sva tri Conquistador fiberglass stapica.

3.jpg

conq1.jpg

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Jel za to bacanje na slepo po ceo dan tezina u pitanju ili nesto drugo? Sta mislis o 10ki glass u poredjenju sa karbonom. Gde mogu vise da silujem? Cenim glass je tu zilaviji? Skupljam pare za neki tropical trip. GT mi je prioritet. Vecina drugara savetuje 12ku neku i to sto kvalitetniju. Meni se iskreno ne daje 1000usd za nesto sto jednom godisnje koristim. Zato sam pomislio da je glass malo povoljnija opcija. Mada sam gledao i polovne karbonce

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
354
Kad pecam plavu ribu obicno pecam 6-8 sati, neprestano bacanje, muva stalno u vodi. Znaci ne samo tezina (mozda manje bitna), nego pre svega odziv stapa. Sa fiberglasom je sve sporije, i kad je jak vetar moras dodatno da se potrudis. Ovakvo pecanje je mucenje za telo, stojis na klizavoj steni po ceo dan, sve te boli kad zavrsis. Sanse za ulov su uvek relativno male, nemas puno sansi. Obicno se prebacim na glass ako sam vec ulovio ribu ili dve, ili ako je neobicno lep dan i ja sam inspirisan...ili ako vidim da ima dosta ribe i da ce sigurno biti ulova. Pecanje pastrmke je totalno druga prica, nema poredjenja, za manje vode glas je tu milina.

Za sight casting jako je bitno da stap bude malo meksi....karbonac ili glas, sve jedno. Ogroman broj riba se gadja na kratko, bez obzira sta YouTube klipovi pokazuju...Retka su mesta gde je tako cisto dno, dobra vidljivost i krupna riba, da ih gadjas na 20m.

Osim polovnih opcija...mislim da ti se najvise isplati da uzmes solidan blank tipa North Fork. Recimo neki 11wt ili 12wt karbon (Gamma Beta su odlicni, ali trenutno nisu na rasprodaji, LMX su takodje super, jeftiniji jesu, ali nema tezeg od 10wt) i 10wt Iconoglass. Glass ces sigurno teze da polomis. Ponesi dva stapa. To bih ja uradio. North Fork ce imati opet popust sad za Bozic...Oba blanka za oko $160, ako si strpljiv.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Kad pecam plavu ribu obicno pecam 6-8 sati, neprestano bacanje, muva stalno u vodi. Znaci ne samo tezina (mozda manje bitna), nego pre svega odziv stapa. Sa fiberglasom je sve sporije, i kad je jak vetar moras dodatno da se potrudis. Ovakvo pecanje je mucenje za telo, stojis na klizavoj steni po ceo dan, sve te boli kad zavrsis. Sanse za ulov su uvek relativno male, nemas puno sansi. Obicno se prebacim na glass ako sam vec ulovio ribu ili dve, ili ako je neobicno lep dan i ja sam inspirisan...ili ako vidim da ima dosta ribe i da ce sigurno biti ulova. Pecanje pastrmke je totalno druga prica, nema poredjenja, za manje vode glas je tu milina.

Za sight casting jako je bitno da stap bude malo meksi....karbonac ili glas, sve jedno. Ogroman broj riba se gadja na kratko, bez obzira sta YouTube klipovi pokazuju...Retka su mesta gde je tako cisto dno, dobra vidljivost i krupna riba, da ih gadjas na 20m.

Osim polovnih opcija...mislim da ti se najvise isplati da uzmes solidan blank tipa North Fork. Recimo neki 11wt ili 12wt karbon (Gamma Beta su odlicni, ali trenutno nisu na rasprodaji, LMX su takodje super, jeftiniji jesu, ali nema tezeg od 10wt) i 10wt Iconoglass. Glass ces sigurno teze da polomis. Ponesi dva stapa. To bih ja uradio. North Fork ce imati opet popust sad za Bozic...Oba blanka za oko $160, ako si strpljiv.
Bukvalno si mi rekao sve sto me zanima. Strpljiv sam itekako. Bas cu pogledati ove blankoge sto pominjes. Iskusniji si od mene mnogo tako da ja to uzimam kao cinjenicu i ne diskutujem dalje 😀🍻

Vrh Dno