``Vezivanje`` voblera

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Сада требаш отворити урез за пакту. Можеш оријентационо узети 45 степени у односу на уздужну осу тела i na око 5-6мм од врха носа. Као отприлике на овој слици само без олова
1000009206.jpg

Уради то пажљиво тако да и пакта и жица коју требаш припремити легну лепо у урезе и не сметају једно другом. Ширина пакте нек буде једнака ширини воблера јер је доста масиван а дужина која вири из уреза, не мања од 2.5цм.

Aeon993

Newbie
Učlanjen(a)
22.11.2024.
Broj reagovanja
1
To je neki maksimum sto sam uspeo
Pakta ima tacno 2.5 cm koliko viri iz proreza
Nije legla perfektno na dno jer nisam imao cime da pridjem do dna da napravim ravninu perfektnu,predpostavljam da to moze sve da se ispuni nekim lepkom...sta da uradim sledece? I kako ti deluje ovo sto sam uradio?

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Све је ок, само је жица требала изаћи на врху носа а не изнад. Пробај да је савијеш ту у врху да изађе где треба. То је последица мањка тачног прорачуна облика модела. Жица ми изгледа мало кратка и ако те не мрзи, направи нову, мало дужу.

Гледај на овај модел као првенац и искуство за следеће. 😉
Узми водоотпорни лепак за дрво и све то улепи. Остави да се стегне 24 часа. Ако после неколико сати приметиш да се лепак слегао и да има рупа у тело, додај још мало. Центрирај пакту јер ионако, због габарита тела, не можеш добити " претрагу",

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Ugao pakte diktira jacinu vibracije i dubinu zaranjanja. Veci, normalniji ugao pravi jacu vibraciju. Sitnija i ucestalija je sa smanjenim uglom. (Ugao u odnosu na duzinsku osu voblera) Stim da ne mozes ici u beskonacnost sa bilo cim na vobleru. Uglovi rade donekle. Posle toga jednostavno vobler je neupotrebljiv. Velicina pakte je ista stvar. Ne moze prevelika, premala.
Polozaj nosne alke je jedan od bitnijih faktora.
Gde stavljas olovo utice, koliko stavljas.... I slicno.

Probaj na nekom modelu da napravis telo, stavis zicu pa zalepis al ne ko blesav, cisto da drzi. Paktu i olovo menjaj. Menjaj oblik i velicinu pakte i velicinu i polozaj olova. Zapisuj sve. Ja sam negde imao svoje nacrte... Ako nadjem slikacu.

PS: balza i lipa na primer, nece vobler isti biti iako si sve ostalo isto uradio. Balza je lagana u odnosu na lipu. Ide manje olova uglavnom.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Najbolja pozicija otezanja je oko grudne alke.Kod ovih bublavijih možeš bušilicom sireg promjera zabušiti,recimo do pola i da naliješ olovo (prije toga stavi zicu ).
Ovo sto si savio nije lose,imaš okrugla spicasta klijesta sa njima i jos jednim kombinirkama pravis alke na krajevima ako si me shvatio.
Veća zajebancija će ti biti hidro izolacija,lak mora biti zilav i postojan.

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
1.797
jel može neko da dade objašnjene o udaljenosti prednje alke od pakte? to je isto bitan detalj, ali mene nekako buni, znam jedino da će vobler da ide pliće ako je ta udaljenost veća, a kako ta udaljenost utjeće na vibraciju i kretnje voblera? što je bliže to su vibracije učestalije i otkloni tijela manji... rapala shad rap i original 9 cm...

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
1.797
i ako je pakta pod manjim ili večim uglom od 45 u odnosu na os voblera? imam dojam da ako je pod malim uglom od nekih 30 stupnjeva da umanjujemo belly roll, a isto i kad je pod kutem preko 60 stepeni

Vrh Dno