Употреба зглоба - кад и како. Предности и мане.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Слажем се апсолутно да је излазак и уживанција на води најважнија ствар. То и надмудрена риба су крајњи циљеви.

Међутим, ево постави човека који никад није користио мушичарац, на најбоље место у Градцу, склопи му идеалан прибор и реци му да пеца и ужива.

Каква црна уживанција. Фрустрација и нервоза јер је кастинг ипак техничке природе и као такав има своја " правила" која су невезана за уживанцију. А и то је под великим знаком питања, јер кад се може бацити где се жели и како се жели, уживање у околностима бива потпуно.

Са те стране је и познавање улоге зглоба и држање 15м битно. А да не говоримо о свим осталим стварима.

admir

Senior member
Učlanjen(a)
02.10.2022.
Broj reagovanja
625
Bravo @strashni !
Ne uključujem se u ovakve rasprave iz dva razloga, prvi - jer sam relativno nov u ff, drugi - jer ne mislim da su sve te nijanse toliko bitne.
Ti si sve tako lijepo napisao. Svaka ti je na mjestu.
Živio!

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.252
Nesto kao sto sam procitao na post porukama nekog ovde clana nisam siguran ko da ne trazim ali videli ste sigurno a poruka je tipa,
ja pecam zbog svog zadovoljstva, neko drugi zbog svog i tako dalje... svako radi kako voli i misli da treba :)

Nikola_m87

Senior member
Učlanjen(a)
28.06.2015.
Broj reagovanja
71
Nesto kao sto sam procitao na post porukama nekog ovde clana nisam siguran ko da ne trazim ali videli ste sigurno a poruka je tipa,
ja pecam zbog svog zadovoljstva, neko drugi zbog svog i tako dalje... svako radi kako voli i misli da treba :)
Dok ne ode na Drinu i ne moze da dobaci. A onda dodje lik i dobaci i uhvati ribu koju ti nisi mogao. Ako na livadi mozes da bacis 25m, tesko da ces to baciti u vodi. A ako mozes da bacis 30m na livadi, onda ces tih 25m u vodi dobaciti i uhvatiti ribu.

admir

Senior member
Učlanjen(a)
02.10.2022.
Broj reagovanja
625
Svaki od nas će se prilagoditi uslovima u kojima peca. U tome i jeste valjda car ribolova. Nadmetanje sa prirodom.
25m je irelavtno za ribara na malim planinskim potocima. Univerzalna mjera ribolova na svim vodama i u svim uslovima je samo merak.

lazic998

Junior member
Učlanjen(a)
06.02.2015.
Broj reagovanja
80
Poenta ove diskusije je da jedni drugima pomognemo vezano za tehniku zabacaja i upotrebu zgloba. Zbog toga valjda i sluzi forum. Slazem se da je najbitnije biti uopste na vodi i sve, ali ako je otvorena zasebna diskusija gde svako ima pravo da napise svoje iskustvo/misljenje ne bi li pomogli jedni drugima, cemu onda svi ovi komentari koji su skroz nevezani za diskusiju? Mozda bas tih 5 metara napravi ogromnu razliku da sam izlazak na vodu bude mnogo produktivniji i ulepsa ceo dan. Mozda bas nekome svi ovi saveti dobro dodju da mu se usavrsi tehnika zabacaja i "skrate muke". Ja sam pre 10 godina licno imao muke sa zabacajima preko 15m, nisam toliko zglob koristio. Da nije bilo YT i da nisam primenjivao savete od istih, verovatno bih se zadrzao tu. Svakako je tema diskusije odlicna i voleo bih jos ljudi da se prikljuci i podeli korisne savete, mozda svako od nas nauci nesto novo...

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Колега @TMc је дао баш фино објашњење о употреби зглоба.
Он помаже врху штапа да примљену енергију од корена преко средњег дела, пребаци на канап.

Као што се stroke, arc и кретња лакта и отварање угла између подлактице и надлактице прилагођавају дужини канапа изван штапа, тако се и зглоб мора прилагодити.

Може се рећи и да се не мора користити при кратким забачајима, али чим се дода дужина канапа, врху је потребна помоћ, тако да се јачина и брзина активирања зглоба прилагоде тој дужини.

Најчешћи проблем је његово прејако активирање. Зато многи чак и саветују да се не употребљава. Прејаком активирањем се ем лако пређе преко предњег стопа, чиме се отвори луп, ем се поремети аксцелерација што изазове tailing loop.

Зато је и потребно издвојити време при вежбању ( не при уживању у пецању 😁) и обратити пажњу на њега. Добар је слуга али је лош ко господар.

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.252
IMG_2484.JPG
Morao sam da nadjem ovu sliku... da pojasnim o cemu se radi.
Od mene do tacke koja je oznacena vrhom strelice je nekih 20 metara. Tu postoji uz planinu desno i malu stenu levo mali prolaz za vodu nekih 30ak cm i to je idealno mesto da se tu dobra riba krije i bezbrizno ceka hranu. Iznad je ova stena, nadstresnjica koja pravi malu pecinu nekih 5 metara u dubinu do kanala gde je riba i visine je od vode oko metar. Na obodima ove nadstresnjice sa leva ima granja a takodje i desno ima granja sto znaci da bi se musica bacila da padne tamo gde je riba radna sirina je nekih 1.5-2 metra. Zbog visine natstresnjice loop mora da bude savrseno formiran sa minimalnim odstupanjem gornja od donje strune i zadnji stop pre uspucavanja mora da bude na nekih 12-13 metara da bi mogao da udje u pecinu tako tanak i da bude nisko i jak da ima snagu da otvori lider i tipet da ne udare gore a istovremeno mora da se ispravi bas tu gde je strelica ribi pod nos ni levo ni desno. Sve sam to znao kada sam poceo da musicarim samo nisam znao da bacim i mastao sam kada ce doci taj dan. Kada sam tu upecao ribu posle ohoho godina te srece nije imalo nigde i to je za mene najbolji i moj najvredniji zabac koji mi vredi vise nego 30m kada bacim.

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.252
Hteo sam reci treba biti perfekcionista i usavrsavati se ali daljina nece garantovano doneti ribu. Mozemo kupiti neku short head wf strunu tezu za klasu i pljuskati kao nista daleko i samo plasiti ribu ali da li je to to. Imam drugara kolegu koji jos nezna double haul i ladno zabole ga, ne treba mu odlican je ribolovac, suvom lovimo do 10ak metara 95% ribolova a kada je euro nimfarenje onda jos blize, nece covek da gubi vreme bavi se drugim stvarima i mozda je u pravu, sve je to stvar licnog izbora. Stoji da je Drina drugacija i sto veca reka veci je izazov za bacaca i kamo srece da svi mi imamo po neku Drinu u blizini gde bi nam bio kraj, hteli ne hteli bili bi smo svi majstori za casting.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Nisam zeleo da poremetim temu vec da nekom ko nije zagrizen ili tek ulazi u cari FF pokazem da ipak "propeler zviz" nije presudan za neciju srecu na vodi. Svi argumenti su tacni ali samo delimicno, tacno je da zabac u jednom momentu bude presudan za neki teren ali ja ne znam ni jednu reku gde nailazim samo na problematicne zabacaje, pomerim se malo i evo terena koji mi prija...Drina, ok, dalek zabacaj, voda na ivici kombinezona, laktovi u vodi, dobacio si i tek krece frustracija, vodjenje, musica sa deset potproblema (velicina, boja, silueta...)... Pogledajmo evropski i svetski takmicarski FF, ko su prvaci i koja tehnika pobedjuje, dakle - donosi najvise ribe!?
Izvinite sto jos jednom remetim temu sa jasnim naslovom, mojoj prepisci nije tu mesto samo volim da se novim nadama pokaze da je sustina izlazak na vodu a sve ostalo su sredstva i da se ne uci ribolov na forumima i casopisima nego na vodi, pa se pomucis, pa probas na drugi nacin, pa sednes i gledas sa strane pa ukrades nesto, nesto i pitas da ti pokazu...
Ponekad je sa nama na vodi jedan effa instruktor, eleganciju bacanja, putanju strune, oblik lupa, prezentacija, daljina, ma saliva covek kako baca, umetnik, uvek odvojim vreme samo da gledam sa strane to umece...ali nikad, nikad, ne uhvati najvise ribe...
Izvinite jos jednom za off

MafkeDryFly

Senior member
Učlanjen(a)
03.11.2022.
Broj reagovanja
113
Evo ja imam to prokletstvo da za sta se uhvatim a mislim na vise hobija, voim da udjem u dubiozu.
Vrlo ozbiljno sam shvatio tehniku zabacaja da ne bi bilo frustracije na vodi, a bio ih je iako sam dugo vezbao na travi.
Staromodan sam i nakljukan stivom iz casopisa raznih od pre vise decenija i samo lakat koristim sto za moje
uslove gde lovim na 7m do 12m lakat sasvim lepo odradjuje elegantne zabacaje ( imam stare snimke a da nisam znao da me snima zena moja ),
Evo Boze zdravlja pokusacu nesto iz zgloba sto sam video na jednom klipu ovih dana podstaknut ovom temom a vezano za samu finocu pada iitacije,

Vrh Dno