Nisam još našao zamenu za Gamakatsu udice, ali sam bacio malo pogled na ovu temu. Kakve su ovo rasprave bile! A sad, oni koji su redom bili protiv Gamakatsu udica (i mene, zbog toga), samo iz potaje prate naš sajt, a polemišu na drugom. I, gle čuda, na njemu ogromna reklama za GAMAKATSU!!??
No, novi uvoznik nije iz Niša, već valjda iz Beograda, pa su odjednom i Gamakatsu počele da dobijaju preporuke od dojučerašnjih ogorčenih protivnika. Samo se pitam, protivnika čega?
Eto i Gamakatsu udice su nas podelile na dva tabora, ali će nas, izgleda one i spojiti, jer sve ostalo što sam probao nije dalo dobre rezultate.
Udice Hayabusa, koje su masovno uletele na naše tržište, obećavale su na prvi pogled. Bio sam ubeđen da će nadomestiti trenutne nestašice popularnih Gamakatsu modela. Još uvek ih ne odbacujem, mada sam imao nekoliko olakih ispravljanja udica broj 10 pri zamaranju riba od po 500g.
No, radi se samo o jednom modelu, koji preporučuju za suve muve. Taj model treba da odbaci svaki ozbiljan mušičar, jer ničemu ne služi.
Gamakatsu F-11 i slične udice, ne treba koristiti za lov krupnih riba u veličinama manjim od 18, ali su zato neprikosnovene u lovu riba manjih od 400g, dok model 531, firme Tiemco, ne treba kupovati niti koristiti, jer je katastrofalno loš kod riba težih od 200g, a tolike su i pristojne bodorke i crvenperke.
EVo mojih konkretnih preporuka, koje treba dobro zapamtiti(da ne bi opet došlo do zabuna

):
1. Za veličine 14-8, suvih muva treba koristiti Gamakatsu F-11 ili Tiemco 100
2. Za nimfe broj 14-8, upotrebite najmoćniju Gamakatsu F-15 ili Hayabusa model za nimfe
3. Za lov krupnih riba, poput revirskih lipljena i pastrmki, kao i klenova, sitnom muvom, koristite Tiemco 100 ili Hayabusa jači model
4. Za sitne ribe, poput bodorke, crvenperke ili beovice, na brojevima manjim od 18, odaberite neki od Gamakatsu modela, nikako modele koje sam preporučio za krupnije ribe!
5. Za pastrmske, bucovske ili štukaroške strimere obavezno kupite Gamakatsu udice, jer su najoštrije i najjače, a cena im je neverovatna. Da li verujete da sam pre neki dan nakupovao originalne Gamakatsu F-16 udice broj 2, po ceni od 3,5 dinara za komad? Za strance, to je oko 0.4 eura za 10 komada!
6. Za super-plivajuće muve, poput papučarki i bambule, Gamakatsu F-15 ili, samo ako njega nema, Tiemco 100 ili najjači model Hayabusa.