Sajlica, kopcica za stuku

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Imao bih par pitanja u vezi sitnog pribora za stuku  :)

Hteo bih da napravim sajlicu i imam neku (slika 1) koja je od 0,6mm u precniku. Plastificirana je i dosta savitljiva.  Moze li se upotrebljavati? Ako da koja bi duzina bila idealna?

Da li, prilikom spajanja krajeva, da uvezem fino koncem ili da upotrebim ovakve (slika 2) neke spajalice?

Kakav oblik kopce je dobar za stuke i koristite li i vrtilicu sa kopcom (slika 3)?

Unapred hvala  :)  :) 

Prilozi

• CIMG0112.JPG
    CIMG0112.JPG
    75,8 KB · Pregleda: 528
  • CIMG0109.JPG
    CIMG0109.JPG
    105,9 KB · Pregleda: 438
  • CIMG0110.JPG
    CIMG0110.JPG
    54,2 KB · Pregleda: 303

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
Ubedljivo najviše volim kopčicu tipa neša kopča a vrtilicu polomi klještima ... što ti se tiče dužine pa stavi koliko ti odgovara možeš i ceo tippet da ti bude ta sajla ako recimo koristiš neki tonući poly predvez ,ili stavi koliko misliš da ti treba ,ja bi za jocu stavio 50-60 cm dužine sajlu ..

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
I ja se slazem sa Sonetom, za mene kod stuke ne postoji preduga sajla, ona moze da bude samo nedovoljno kratka, koliko je god stavis i mozes da je izbacis je ok. Druga stvar , kopce i slicno ne koristim , ne volim da oslabljujem sistem kakva god je kopca u pitanju ipak je to kopca. Dugacka  termo sajla je jednino sto koristim. Uvrnem, upaljacem malo ugrijem i ona se stopi.
To mi je najsigurnije, moram da priznam da mi se jos nije desilo da pukne kopca (ni nece jer je ne koristim) ali sam vidio  par puta kako se prijateljima izvukla a isto tako sam vidio i da je sajla bila prekratka, stuka je mom burazu progutala i varalicu i cijelu sajlu, te je "pregrizla" najlon a njega ostavila ko popisanog.
Tako da ti je moj savjet duga termo sajla bez kopcica. Malo je zeznuto ako cesto mjenjas strimere ali je sigurno 100%.

Markovic

Full member
Učlanjen(a)
11.02.2008.
Broj reagovanja
0
Ја се слажем за дужину сајле али не и за копчу, једина поуздана копча је Зозон.
Код ње нема отварања никад. :yeswink:

Prilozi

• slika-ZOZON-KOPCE-VECE--3242660x640.jpg
    slika-ZOZON-KOPCE-VECE--3242660x640.jpg
    20,4 KB · Pregleda: 647

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Markovicu iskusno, vidi se da si pecao soma. Ja se takodje slazem da je taj tip kopci ubedljivo najpouzdaniji mada ima i drugih koje su ok.

Najbolja sajla za fly koju sam probao je surflon micro 7x7. Mekana lako se vezuje skoro kao obican najlon a pouzdana i jaka. Koristio sam od 20 lb i od 26 lb i odlicno su se pokazale.

http://www.americanfishingwire.com/smsupreme.asp

Takodje sam koristio i  toothy critter, to jes plastificiranu sajlicu koja se uvrce i vari upaljacem, ona takodje nije losa ali nije tako fina, mekana i malo je slabija od predhodno pomenute surflon sajle. Takodje vrtilice su nepotrebne to jes samo komplikuju i otezavaju sistem, sajlu ako je plastificirana a ove koje sam pomenuo jesu mogu da se direkt vezu za predvez ili da se kao veza koristi jaci tippet ring.
Sto se tice duzine sajle u ozbiljnom pecanju krupnih stuka ona treba da bude oko 50 cm.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Страшни.
имаш код Неше Балавка, изнад војне команде, сајле од 50 цм. Баш мислим да су те сулфрон или како год се зову - мекане као конац - око 150 кинти комат.
У паковању су по две.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
simpson H je napisao(la):
A jel' ti mozda palo na pamet da kliknes na Ljubin link? :D

E stvarno si dokon, pa sta mi informacija sa njegovog linka pomaze o lokaciji kupovine sajle, da skoknem sutra kolima do Surcina pa da odletim malkice do Amerike pa da kupim, jel da...  :doh: Gledaj tamo u tu tvoju komsinicu frizerku i nemoj samo da peckas, da ne dodjem da ti je ja malo pogledam  :bleh: (ko je bio kod simpsona u radnji a nije video komsinicu, dzabe je isao)

Rancic je napisao(la):
Страшни.
имаш код Неше Балавка, изнад војне команде, сајле од 50 цм. Баш мислим да су те сулфрон или како год се зову - мекане као конац - око 150 кинти комат.
У паковању су по две.

Hvala Dragane a glavno pitanje ostaje, zasto 50cm duzina sajle?

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
strashni je napisao(la):
a glavno pitanje ostaje, zasto 50cm duzina sajle?
Uglovanom se svi vodimo nekim ličnim iskustvom. Svako ko je izgubio neku grdosiju zbog kratke sajle kasnije ide i u krajnost. Na vodama u mojoj blizini nema mnogo velikih štuka tako da retko kad stavljam sajlu veću od 30cm.

Nespetro moj ti je savet da napraviš sistem sa što manje elemenata. Sajla i kopča su sasvim dovoljne. Virbla (vrtilica) i krampovi su suvišni. Probaj tu plastificiranu sajlu da zalepiš isto kao što i konac lepiš (mislim da si ti pisao o tome), svećom.

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
lazza je napisao(la):
Uglovanom se svi vodimo nekim ličnim iskustvom. Svako ko je izgubio neku grdosiju zbog kratke sajle kasnije ide i u krajnost. Na vodama u mojoj blizini nema mnogo velikih štuka tako da retko kad stavljam sajlu veću od 30cm.
:yeswink: :yeswink: Lazo i moj bi odgovor bio ovakav,a sto se vrtilica tice,mislim da su suvisne na sistemu i skoro ih nikad ne koristim.

Neso, mislim da ti je sone dao najbolji odgovor,po meni je najbolje da isprobas nekoliko varijanti pa koja najvise odgovara.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
simpson H je napisao(la):
Ne pominji mi frizerku, promenila lokaciju i sad sam sam
Sad će da ti opadne promet crni ti .....

Simpson i Frizerka su radili u tandemu ,dodješ nešto da kupiš onda se tu promuvaju ribe iz salona i na kraju kupiš i šta ti treba i šta ti ne treba ,tek kada dodješ kući vidiš šta si uradio  :doh:

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Šone je napisao(la):
Sad će da ti opadne promet crni ti .....

Simpson i Frizerka su radili u tandemu ,dodješ nešto da kupiš onda se tu promuvaju ribe iz salona i na kraju kupiš i šta ti treba i šta ti ne treba ,tek kada dodješ kući vidiš šta si uradio  :doh:

Daj frizuru na videlo  :-\

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Hvala puno svima na dobrim odgovorima  :tbumb: . Ova sajla koju imam izgleda da je prekruta u odnosu na one koje Gogo i Ekoljuba pominju, ali se nadam da ce zavrsiti poso dok ne nabavim mekse. Imam nekoliko starih Zozon kopcica i da ih Markovic nije pomenuo... ne bi ih koristio misleci da su "prevazidjene"... :doh:

Vrh Dno