Млађ поточне пастрмке и липљена

Celeborn

Newbie
Učlanjen(a)
04.02.2016.
Broj reagovanja
0
@sumadinac
@Dimi
Хвала вам на овим корисним информацијама!
Извињавам се што одвећ касним са одговором, али обавезе ми нису дозвољавале да то урадим раније.
Ево, изашао је још један видео прилог о рибњаку на Пањици.

Што се реке Моравице код Сокобање тиче, ево неколико овогодишњих фотографија поточних пастрмки са ове воде.
1.png2.png3.png

@sumadinac Пошто видим да се разумеш у анатомске каратеристике и физиономију поточних пастрмки код нас, реци ми да ли ове три изнад иоле подсећају на оне из Брадуљица или су и ове ипак неаутохтони примерци поточне пастрмке, које ипак не припадају рекама дунавског (црноморског) слива, већ пре, рекама јадранског слива?

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Tesko je po slikama biti siguran, ali fizionomija riba koje si postavio vise lice na bosanku nego na autohtonu ribu dunavskog sliva. Kratka glava, kratka peraja, a narocito ponasanje. Evo ti slike bosanke iz Braduljickog mrestilista od pre 15tak godina. Danas Braduljicko mrestiliste ne postoji, postoji ribnjak u Dobracama na Panjici. Taj ribnjak je u privatnom vlasnistvu kao i sama firma koja rentira taj ribnjak, mada ta administracija nas ne zanima. Oni imaju papir da je trenutna riba autohtona i cipovana, u sta mozemo samo da sumnjamo, verujemo ili ne, ali papir imaju. JA sam iskreno i dalje zabrinut jer je danas vrlo tesko autohtonu ribu pronaci, jer gotovo da nema potoka i reka u koje poslednjih decenija nije ubacivana bosanka. Definitnovno se ne mresti u nasim vodama, jer nigde nisu primecene male ribe. Sve sto se izmresti i sva mladj u rekama koje nisu godinama poribljavan je cista autohtona riba koja se razlikuje od uljeza.

Zakljucak je sledeci, podvala zvana bosanka je riba koja je kao kalifa u bojama potocare, pustis je u reku, dok se ne pohvata ili ne ode nizvodno prisutna je, kasnije reka ostaje prazna, jer se ta riba ne mresti, ne zadrzava u rekama, ali je unistava tako sto staniste autohtonim ribama smanjuje i ugrozava je. Da nije tako, ne bi se potrudili da obrazuju maticno jato i da isto cipuju, urade analizu i potvrde da je to prava autohtona riba koja se kod nas mresti i uspeva.

Covek gresi i pravi katastrofe, ali covek ima pravo na iskreno pokajanje i priznavanje greske, ne radi osude ili nekakve odgovornosti, mene to ne zanima, treba biti covek i reci istinu, pa kako god bilo. U gore pomenutoj emisiji, nedostaje deo, ko je doneo tu bosanku i zasto, ali bilo kako bilo, svi vec to znamo, tako da meni odgovor ne treba! Bitno je da su svesni greske i da se krene napred, ali dok se zakon ne promeni i vode vrate ribolovcima, tesko da ce se nesto promeniti.

Prilozi

• DSCF1067.JPG
    DSCF1067.JPG
    217,9 KB · Pregleda: 20
Vrh Dno