Dozvole za 2010. u Srbiji?

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
simpson H je napisao(la):
Sone kako si izveo tu racunicu novcano oko dozvola? Dozvola je 5100 din i tacka. Korisnik moze da proglasi 30% "svojih" voda za nekakva "posebna dobra" ili nekakve revire u kojima ce naplacivati doplatnu dnevnu dozvolu ali tek posle zakona o kategorizaciji voda, kada se vidi koje vode mogu da se izuzmu od onih javnih.
Prema tome cisto sumnjam da ce se i na Gradcu prodavati posebna godisnnja dozvola ili samo doplatna dnevna.
Na žalost načuo sam da će kategorizovati Tamiš ..

5000 standardna  tj 5100din  + oko 4000din  godišnja za kategorizovani deo Tamiša ,nije 100% sigurno ali....

SaleCK

Senior member
Učlanjen(a)
31.03.2008.
Broj reagovanja
0
Do sada sam imao uglavnom sto posto tačne informacije gde ,šta i kako,odnosno po kojoj ceni,a sada ne znam ni sam  :doh:

Na nivou rasinskog okruga(Kruševac,Trstenik,Aleksandrovac,Brus,Blace) do 2006.godine,godišnje je prodavano oko 6.000 dozvola,a prošle,2008. oko 3.000!Jesu li ostale kolege prestale da love ribu?Nisu,glavu dajem na panj.Ali šta se sada događa ne znam.Jednostavno ovde niko ne zna. Toliko je zavrzlama da ni bukvalno niko ne zna ko gazduje vodama-da li Hićo iz Kraljeva ili ne!Ili je neko drugi upao u kombinaciju.Znam sigurno da su udruženja Rasina i Čigra napravile (papirološki) svoje firme i da će uskočiti ako Hićo izgubi korišćenje vodama.

Kolega Rančić je dao podatak o 400.000 ribolovaca u Srbiji,što bi država izuzetno volela,ali nas nema toliko.Pre par godina,dok su svi uplaćivali od svake dozvole Savezu ribolovaca po 100 dinara,zvanično je imalo oko 80.000 sa kupljenim dozvolama.I bar još toliko bez dozvola,ovo je sigurno 100%.

Ne vidim čemu dizanje frke oko nošenja ribe,ako zakon dozvoljava.Samo treba kontrolisati iznošenje,a kako?Samo savesniji rad ribočuvara-nema drugara,nema prijatelja,svi da budu isti,ali svi.Od prvog do poslednjeg.
Boki je napisao da po nekom novom pravilniku (koji nisam video,bar ne u Službenom glasniku) treba da na 450 prodatih dozvola bude jedn ribočuvar!OK,negde je to i mnogo,ali za moj kraj,bi to bilo na 150 dozvola!Zašto?Zato pto što po planinskim rekama treba najmanje po dva čoveka dnevno na svakoj vodi-ko je lovio na njima na o čemu pišem.Opet,na jezerima je drugi problem,grabuljanje,mreže,izlov,ali,sve se može rešiti vrlo jednostavno-kažnjavanjem po džepu.

ramplinstinski

Senior member
Učlanjen(a)
11.10.2009.
Broj reagovanja
1
...pa zar nije bolje da dozvolu kupe svi ribolovci u srbiji i da plate neku normalnu cenu srazmernu našim uslovima i onda da država kažnjava  debelo po ušima onog koji je nema ..pa jel to malo para da recimo svaki ribolovac u srbiji plati dozvolu 3000 din i peca gde god želi ,to je 30 eura ..koliko je to para za Budžet ??

E, to bi bila prava stvar :yeswink:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sale, radi se o nacrtu pravilnika koji ce da bude usvojen a potpisuje ga Oliver Dulic

U clanu 8. stoji ono za 450 dozvola

http://www.ekoplan.gov.rs/src/download-833/upload-centar/dokumenti/zakoni-i-nacrti-zakona/predlozi_podzakonski/pravilnik_ribocuvarska_sl.pdf

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
ramplinstinski je napisao(la):
...pa zar nije bolje da dozvolu kupe svi ribolovci u srbiji i da plate neku normalnu cenu srazmernu našim uslovima i onda da država kažnjava  debelo po ušima onog koji je nema ..pa jel to malo para da recimo svaki ribolovac u srbiji plati dozvolu 3000 din i peca gde god želi ,to je 30 eura ..koliko je to para za Budžet ??

Naravno da je bolje tako da kupe svi onda bi cena bila srazmerno niza. Ali to se nece desiti nikada dok ne pocnu da pljuste zestoke kazne za bilo kakav ribolov bez dozvole.
I treba jasno razdvojiti da se u budzet drzave ne slivaju tolike pare od dozvola, vec samo mrvice

ramplinstinski

Senior member
Učlanjen(a)
11.10.2009.
Broj reagovanja
1
simpson H je napisao(la):
ramplinstinski je napisao(la):

Naravno da je bolje tako da kupe svi onda bi cena bila srazmerno niza. Ali to se nece desiti nikada dok ne pocnu da pljuste zestoke kazne za bilo kakav ribolov bez dozvole.
I treba jasno razdvojiti da se u budzet drzave ne slivaju tolike pare od dozvola, vec samo mrvice
Podrzavam u potpunosti ! :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
i još da su dnevne dozvole dostupne strancu da je kupi isti dan bez da tumara okolo u potrazi za tom dozolom ili da je ribočuvar proda ako se je taj dan ne da kupiti u društvu, obližnjoj kafani ili pak kakvom turističnom društvu  :blush:

drogi

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2008.
Broj reagovanja
1
Daj neki dinarrr....... :mad:
Gde god se okrenem svi hoce pare da mi otmu koje i ovako nemam. :mad:
Prezivljavanje je tesko u ovoj zemlji a lopova sve vise... :doh:
Pa dokle j.... majku onu nenormalnu...... :p :hammer: :hammer:
Reviri!!!! Priroda je svacija dade nam je Bog, ko postupa prema njoj kako dolikuje moze da uziva!!!!
Ovo je vrhunac lopova, da platim, zasta__!_!___!__?????____!!!!?????___
Ej boli e moyak od ovogdrustva i pohlepnih ljudi!!!!
Begajmo u neke divljine poput Mongolije, Kamcatke, Sibira, Islanda, Patagonije, Novog Zelanda i ceo zivot bez ljudi time i bez sr__a!!! :tbumb:
Ovo sve vise nema smisla.........................................

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ne bih imao ništa protiv da platim dozvolu i 200 evra ako ta cena nosi sa sobom sankcionisanje svih negativnih stvari koje su se godinama dešavale kod nas!Ali,prošle godine je donet striktan i prilično rigorozan zakon koji je odstojao u fioci cele sezone!Za svo to vreme krivolovci su podivljali,nikada toliko osionosti i bezobzirnosti nisam vodeo na vodi!Kako to apsurdno finkcioniše kod nas!Doneli smo zakon,dobar zakon,ostavili  ga po strani celu jednu sezonu,prepustili reke najcrnjem krivolovu,i sada,nakon godinu dana, počinjemo da primenjujemo zakon!Znači,ulazimo u reformu kompletnog pristupa vodama i gazdovanju istim sa  establišmentom koji je i doveo do ovakvog stanja!Ne biva to!Platiću dozvolu ali ne očekujem nikakva poboljšanja!Još će mnogo vode proteći Dunavom dok na njegovim obalama ne budu pravi sportski ribolovci pod patronatom ozbiljnih udruženja i klubova!

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Dobro jutro drugari i srećna vam nova 2010.
Da ne pričam mnogo imam novu dozvolu za 2010 i evo kako stoje stvari:
Plastificirana je sa slikom i matičnim brojem. Uz nju obavezna članska karta društva, takođe sa slikom. Normalno sve uz ličnu kartu. Znači, ne može se sa tuđom dozvolom na pecanje.
Uz dozvolu ide "Obrazac evidencije ulova rekreativnog ribolovca" - oabevezno nošenje uz dozvolu.
Na prvoj strani lepo piše:
Republika Srbija, pa korisnik ribarskog područja ("River's guard d.o.o. jagodina) pa "Obrazac......"
Treća strana - podaci kao u dozvoli i ličnoj karti.
Sledećih nekoliko strana tabela - datum, ribolovna voda, vrsta ribe, kg/komada, POTPIS RIBOČUVARA.
Ko nosi ribu moraće da upiše. Ukoliko ne upiše, a naiđe ribočuvar - kazna.
Na kraju - "Uputstvo korisnika ribarskog područja o posebnim propisima ......
Ima svega -  lovostaj, ograničenja, dnevni limit, minimalne dužine....
E sad je najinteresantnije:
PROPISI o obavljanju rekreativnog ribolova predviđeni Zakonom o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda i podzakonskim aktima.
Stav 2.
Dozvola za rekreativni ribolov se može kupiti ISKLJUČIVO u mestu prebivališta. U suprotnom kada ribočuvar zatekne kod ribolovca dozvolu koja je izdata suprotno ZAKONU, isto lice biće kažnjeno kaznom od 25 000-50 000 dinara.
Stav 3.
Uz važeći dozvolu ........dužan je da ima člansku kartu RD i ličnu kartu  radi utvrđivanja prebivališta.
Stav 6.
Godišnja dozvola kupljena u mestu prebivališta  važi na svim ribolovnim vodama Srbije, osim na ribolovnim vodama za koje se izdaje doplatna dozvola. Za ovo su pregovoru još u toku.
Doplatna dozvola se NE MOŽE izdati ribolovcu koji ne poseduje godišnju dozvolu. Ribolovac koji kupi doplatnu dozvolu, a da pri tom nema godišnju biće kažnjen kaznom od 25000 - 50 000 dinara.
Ribočuvar koji izda doplatnu dozvolu, a da ribolovac nema godišnju - krivična prijava....i sve dalje šta sledi, kazne za društvo....papreno.
Dalje:
Ovo mi se posebno sviđa.
"Ukoliko ribočuvar kod ribolovca zatekne ribu koja nema propisanu veličinu DUŽAN je da napiše prijavu. Ukoliko je riba živa ribočuvar će istu odmah vratiti u vodu i u tom slučaju kazna za ribolovca je od 25 000 - 50 000 dinara. Ukoliko riba, po proceni ribočuvara, nije u stanju da preživi ili je već mrtva, pored kazne ribolovac će platiti štetu i to 6 500 dinara po svakom primerku ribe".
Nadam se da će ovo malo da uvede red. Mislim da su opasniji i štetniji oni koji nose sve i ispod mere nego lopovi.
Prva dva, tri meseca neki će najebati ko žuti - da se ostali nauče pameti.
Pa, sad, gospodo i drugovi, srećno nam bilo.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Samo mala dopuna.
Dozvola važi i za Drinu - kako sam čuo bez doplate.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
a kakvo je stanje sa dnevnim dozvolama za strance, postoji li to i kolike su cene, ima li ko kakvih informacija?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Dozvola vazi za Drinu a sto da ne vazi? Drinu je nemoguce proglasiti za salmonidnu ni u predstojecem zakonu o kategorizaciji voda, jer po tom zakonu salmonidna je samo ona gde 70% populacije cine pastrmka i lipljan.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Pretpostavljam da stranac uzima samo dnevnu ili nedeljnu dozvolu tamo gde je došao i prijavio boravak.
Kao mi kad odemo na Ribnik, Plivu, Sanu ili bilo gde napolju.
Jedino ne znam cenu, ali mora da piše negde.

Vrh Dno