Do sada sam imao uglavnom sto posto tačne informacije gde ,šta i kako,odnosno po kojoj ceni,a sada ne znam ni sam
Na nivou rasinskog okruga(Kruševac,Trstenik,Aleksandrovac,Brus,Blace) do 2006.godine,godišnje je prodavano oko 6.000 dozvola,a prošle,2008. oko 3.000!Jesu li ostale kolege prestale da love ribu?Nisu,glavu dajem na panj.Ali šta se sada događa ne znam.Jednostavno ovde niko ne zna. Toliko je zavrzlama da ni bukvalno niko ne zna ko gazduje vodama-da li Hićo iz Kraljeva ili ne!Ili je neko drugi upao u kombinaciju.Znam sigurno da su udruženja Rasina i Čigra napravile (papirološki) svoje firme i da će uskočiti ako Hićo izgubi korišćenje vodama.
Kolega Rančić je dao podatak o 400.000 ribolovaca u Srbiji,što bi država izuzetno volela,ali nas nema toliko.Pre par godina,dok su svi uplaćivali od svake dozvole Savezu ribolovaca po 100 dinara,zvanično je imalo oko 80.000 sa kupljenim dozvolama.I bar još toliko bez dozvola,ovo je sigurno 100%.
Ne vidim čemu dizanje frke oko nošenja ribe,ako zakon dozvoljava.Samo treba kontrolisati iznošenje,a kako?Samo savesniji rad ribočuvara-nema drugara,nema prijatelja,svi da budu isti,ali svi.Od prvog do poslednjeg.
Boki je napisao da po nekom novom pravilniku (koji nisam video,bar ne u Službenom glasniku) treba da na 450 prodatih dozvola bude jedn ribočuvar!OK,negde je to i mnogo,ali za moj kraj,bi to bilo na 150 dozvola!Zašto?Zato pto što po planinskim rekama treba najmanje po dva čoveka dnevno na svakoj vodi-ko je lovio na njima na o čemu pišem.Opet,na jezerima je drugi problem,grabuljanje,mreže,izlov,ali,sve se može rešiti vrlo jednostavno-kažnjavanjem po džepu.