Kod mene u jezeru su također ogromni somovi ali ni jedan napad nije zabeležen (hvala Bogu). Dok sam živeo par godina u Vukovaru čuo sam za priče kako je u jednom jezercetu koje je davnos nastalo poplavom Dunava bilo sličnih nesretnih slučajeva. Navodno, leto posle podne ljudi se kupaju na toj vodi, na dubljem delu dve ženske i jedna od njih u nekakvom crvenom kupačem. Brčakju se i lupkaju po vodi i na očigled svih prisutnih ova samo bučne pod vodu bez povratka. Beše doslovno podvučena. Kada su došli ronioci videli su dva soma kako na snu trgaju truplo nesretnice. Radnja priče neka bi se desila u vremenu između 1994 i 96. Koliko je to istinito ja nemam poma. Uvek sam bio uveren da se som boji čoveka i da ga ne bi napao kao svoj plen...ali

svestan sam da u prirodi postoje i iznimci. Sasvim je moguče da som napadne čoveka manjeg rasta ili dete. Jednom sam čistio soma od 35kg, usta samo takvog somčeta su dovoljno velika da zgrabi sitnijeg čoveka za glavu zajedno sa ramenima

Čuo sam još različitih priča ali teško mi je poverovati u somove ljudoždere. Razumem da če som pojesti utopljenika ali loviti čoveka, to mi je teško poverovati ali nadam se da se nikada neču uveriti

ili još gore susresti sa somom "gladnog ljudskog mesa". Opet moram priznati kada plivam u našem jezeru (Bledsko jezero) i kada su podamnom mračne dubine mnogo se čudno osečam i često se setim stravičnih priča o somovima ljudožderima. Ponekada i pomislim šta uraditi ako bi me čapio, kako ga navesti da me pusti...nadam se da mi to neče nikada zatrebati

Isto kada ronim i kada naletim na mesta gde se ogromni somovi rado skrivaju brzo napuštam tu lokaciju. Sada kada sam pročitao ovo o rusiji....hmmmm.... pada mi na pamet da je netko prethodno ubio te ljude i da je som žrtva svog želudca (previše gledam CSI

) ali opet mi ne da mira i neodbacujem mogučnost iako imam sumnje. Zadnji put kada sam se kupao na našem jezeru bio sam u vodi zajedno sa mojim psom. Moja žena nas je snimala dok smo brčkali u vodi. Na tom mestu naglo počinje dubina i u jednom trenutku dok je moj pas plivao oko mene i dok sam se ja okrenuo da izađem van moja žena je viknula "Sebo! Kolika riba!"

Inače ja se uvek obradujem ribetinama ali ovog puta mi je bilo to čudno i ni malo nisam bio veseo

Pitao sam je kako je izgledala jer sam bio okrenut prema obali. Rekla je tamno sivkasto smeđkasto...velika duga leđa.., prema celom opisu podsečalo me je na soma. Moj pas je zadnje vreme u vodi bio mnogo uznemiren i hteo je van i kada smo krenuli van iz vode tek dva metra iza nas je moja žena ugledala ta leđa. hmmmm... Ako se radilo o somu koji je vrebao veči zalogaj mogo sam ostati bez psa teškog 45kg. A ko zna možda bi mu to bilo pre malo ba bi se odlučio za mene od 84kg

U svakom slučaju ove godine više opreza držat ču se pličaka. Iskreno se nadam da sve to nije istina. Na našem jezeru je jedan otok i mnogim ljudima je to izazov da plivaju tamo i nazad a na tom mestu je največa dubina. Nadam se da nečemo imati žrtava, posebno ne tih od strane "somova ljudođdera".
Iako pored sumnji u takve somove mir mi neda nagla promena raspoloženja moga psa, odjednom je hteo van iz vode, kada smo krenuli ogomna leđa izroniše iza nas i vratiše se u dubinu...opet posvuda je mnogo kupača bilo toga dana i nikome nije bilo ništa...ali pošto sam bio sa psom u vodi bio sam na osamljenom i mirnom mestu...ni sam ne znam šta da mislim
Inače naše jezero se nalazi na 475m nadmorske visine i je ledeniško jezero. Dugačko je 2120 m te širine 1080 m. Največa dubina je 30,6 m sa površinom od 147 ha. Največi somovi koji su opaženi su između 2-3m. A ima ih i večih, jedan je tako velik da se jedva kreče i ima preko 3m. To je što su ronioci opazili.